5 appar som hjälper dig hålla hälsan | Ömsen Hälsa

5 appar som hjälper dig hålla hälsan

Att vara hälsosam behöver inte vara synonymt med dieter eller att träna till ett maraton, men att vi behöver röra på oss, hitta tid för sömn och återhämtning och hålla lite koll på vad vi stoppar i oss är grundpelare för ett mer hälsosamt liv. Här är fem appar som hjälper dig på vägen.

1) Kom igång med stegräknaren

Det utmärkta alternativet för dig som ska komma igång med ett mer aktivt liv. Många av oss sitter stilla stor del av dagen och skulle må bra av att röra på oss lite mer, då är stegräknaren i telefonens inbyggda hälso-app ett bra verktyg. Här kan du enkelt få en översikt över hur många steg du går per dag, vilka tider på dygnet du rör dig och jämföra data över tid (per vecka, månad och år). Det finns ingen officiell rekommendation för hur många steg du bör ta per dag, men 10 000 steg är en bra måttstock och också det antal steg som många stegräknare har som mål. Du kan förstås sätta upp ett eget mål till en början, och öka därifrån.

För den som inte alltid vill ha med sig mobilen finns passande wearables (smarta klockor, pulsband osv) som enkelt länkar in datan till din mobil.

2) Full fart framåt med Runkeeper

För dig som vill addera lite puls till vardagsmotionen så är Runkeeper ett välkänt och välanvänt alternativ. Den fungerar utmärkt för gång, löpning och cykling och hjälper dig tracka och följa upp på din träning. Du kan välja att lägga till vänner och utmana dem, eller så sätter du upp egna mål och utmanar dig själv. Vill du öka din löphastighet finns även ASICS Page Academy Challenge kostnadsfritt i appen där du får ett program anpassat till ditt utgångsläge och mål.

3) Koll på kosten med Lifesum

Det här är appen för dig som vill få hjälp att äta mer hälsosamt. Du kan lägga till ett specifikt mål, som att ”äta mer frukt och grönt”. Är målet till exempel att äta grönsaker två gånger per dag får du upp två grönsakssymboler som du fyller i vartefter du uppfyller målet. Samma sak gäller med vatten för den som vill få bättre koll på sitt vätskeintag. 

Dessutom tar appen fram en övergripande plan med rekommenderat dagligt kaloriintag och tallriksmodell baserat på den information du inledningsvis matat in gällande önskad kost, daglig aktivitet, kroppsmått, ålder och kön. Du för sedan in allt du stoppar i dig i en matdagbok, och appen hjälper dig att hålla koll hur mycket protein, kolhydrater och fett som du får i dig. För att lägga in mat kan du både fritextsöka på vara, eller använda den inbyggda scannern för att scanna av en streckkod, Lifesum hittar då varan åt dig. 

4) Kom i säng med sömnfunktionen

Sömnen är en viktig källa till att må bra. Det är vår tid för återhämtning, och den hjälper oss att behålla fokus under dagarna. Det är vanligt att vi glömmer bort att sova, eller nedprioriterar sömnen för att hinna med mer under dagarna. Med hjälp av sömnfunktionen i mobilens väckarklocka kan du få hjälp att räkna ut vilken tid du bör gå och lägga dig, samt kartlägga din sömn över tid för att få insikt om vad just du behöver.  

5) Mikropausa med Mindfulness

Mindfulness är ett välkänt begrepp men vad innebär det egentligen? Kort och gott handlar det om att ta en paus. Att stanna upp och bara vara i nuet för en stund. Den här appen påminner dig om det. 
Du väljer själv hur ofta och på vilka tider du vill ha påminnelse om en mikropaus. Vid tillfället erbjuds du en guidad meditation på tre eller fem minuter (valbart). Ta den tiden, lyssna på den guidade meditationen och följ direktiven. Återupprepa igen nästa gång appen skickar en notis. 

För den som vill ta det ett steg vidare finns möjligheten att köpa loss nischade meditationer i appens bibliotek. Här erbjuds meditationer på teman som ”drinking tea meditation”, ”breathe exercise” och ”reduce stress: be here, now”

Fler artiklar

Marita - Ålands friskaste kvinna?

5 tips för en hälsosam nystart

Vi som hälso- och träningsturistar

5 tips för en hälsosam sommar

Få motivationen att träna - spring ett lopp

Lek (mer!) med dina barn

Maxa stegen

Vandra på ojämn mark

Ålänningar som engagerar sig för andras aktiva liv

Unik försäkring med hälsan i fokus