Kvinna sträcker ut sina knäppta händer

5 tips för aktiv vila och återhämtning

Att det är toppen för hälsan att röra på sig varje dag, träna sina muskler och ägna sig åt pulshöjande aktiviteter – det vet du säkert. Minst lika viktigt är det att låta kroppen återhämta sig, allra helst med hjälp av aktiv vila. Här får du fem tips på hur du gör.

Det är när du vilar och återhämtar dig som musklerna växer efter ett gympass, en tuff löparrunda eller intensiv cykeltur. En kropp som får ta igen sig har lättare att vara i balans, vilket minskar risken för skador. Men det handlar inte om att lägga sig på sofflocket med chipspåsen, utan helst att ägna sig åt det som kallas för aktiv vila. Det betyder att du rör på dig, men utan att du blir trött. Aktiviteten ska vara lågintensiv och återhämtande.

För den som verkligen gillar att träna kan det vara en utmaning att stanna upp och ta det lugnare en dag eller två. Tvärtom kan den aktiva vilan i sig vara den enda formen av rörelse och träning som en fysiskt inaktiv person lyckas få till. Oavsett vilken personlighetstyp du är har vi här samlat fem enkla tips för aktiv vila och återhämtning. Vilket passar bäst för dig och din livssituation? Utmana gärna en vän eller kollega att testa eller flera av tipsen!

                                                                                                                                                                         Våra försäkringar

Ställ dig upp en gång i halvtimmen

Den bästa aktiva vilan är att inte sitta still. Långvarigt stillasittande är en betydande riskfaktor för många välfärdssjukdomar och något som enligt forskningen förkortar livet ungefär lika mycket som rökning gör. Effekten av dina träningspass, exempelvis på gymmet, minskar om du har en stillasittande livsstil i övrigt. Det räcker inte heller att kompensera för sitt stillasittande med ett par träningspass i veckan, även om det är bättre än ingenting. Men häng inte läpp för det. Sikta på att ta en minuts bensträckare varje halvtimme, det har visat sig öka det goda HDL-kolesterolet, förbättra blodsockret och minska midjemåttet.

Djupandas med magen och reflektera

Lägg undan mobilen, stäng av datorn och hitta en plats där du kan koppla av, kanske i badet eller i en skön fåtölj. Sätt eller lägg dig bekvämt tillrätta. Töm lungorna på luft. Fyll långsamt på med ny luft genom näsan så att magen höjer sig och axlarna sjunker ner. Håll andan ett par sekunder. Andas långsamt ut genom näsan igen och låt magen sänka sig. Upprepa 5–10 gånger. Utnyttja lugnet som förhoppningsvis uppstår till att se tillbaka på veckan som gått. Vad har varit bra? Vad har varit dåligt? Hur har det gått med maten, träningen, sömnen och stressnivån? Vad skulle kunna bli bättre till nästa vecka? Genom att regelbundet ta dig tid att reflektera ökar du dina chanser att utvecklas. Ett litet steg i taget.

Stretcha och sträck ut kroppen

När du tränar drar dina muskler ihop sig och blir stelare. Då är det bra att stretcha, vilket ger effekt på både kort och lång sikt. Stretching gör spända muskler mer avslappnade, vilket i sin tur ökar såväl smärttålighet som rörlighet. Du får en bättre hållning, ökat välbefinnande och kan på sikt gynna resultatet av din träning. Den vanligaste formen är passiv statisk stretch där du med hjälp av din egna kroppsvikt, en kompis eller ett redskap töjer muskeln tills den hamnar i sitt ytterläge. Osäker på hur du bäst stretchar? Ladda ner en stretching-app till din mobil, exempelvis Stretching Sworkit, Flexibility eller StretchIt.

Promenera eller simma lugnt

Ett enkelt sätt att stärka hjärta och lungor, öka cirkulationen och förbättra kroppens syreupptagningsförmåga är att ta en promenad. Dra med dig en kompis, så kan ni ventilera kring sådant i livet som ligger och skaver. Det brukar kännas bättre då man har fått prata av sig. Lågintensiva promenader är även utmärkt att ägna sig åt om du har ett problem att lösa, då det tenderar att stimulera tankeprocessen. Också den mentala hälsan påverkas positivt, på grund av att hormoner och signalsubstanser som reglerar lyckokänslor frisätts. Har du svårt att gå kan lugn simning vara ett alternativ, en mycket skonsam form av aktiv vila.

Prova återhämtande yoga

Lättare yoga är också en form av aktiv vila som skapar såväl fysisk som mental balans. Yoga går att utföra på olika sätt och med olika intensitet. Restorative yoga fokuserar på att ge återhämtning; fysiskt, mentalt och själsligt. Det är med andra ord en meditativ yogaform för både kropp och sinne. För många kan det vara utmanande nog att verkligen våga slappna av på djupet, släppa kontrollen och komma ner i varv. Men övning ger färdighet. Varje position hålls i minst sex minuter, ibland så länge som 30 minuter. En position kan dock räcka, särskilt i början när man är ovan, eller har ont om tid. På Åland finns det flera ställen som erbjuder restorative yoga, det finns även instruktionsfilmer på nätet för den som vill yoga hemma.

Fler artiklar

Du vet väl om att vi har en app!

Du som kund kan ladda ner den här.