Man slår iväg en padelboll

Därför håller padelfebern i sig

Den har fått soffpotatisar i form, engagerat allt från barn till pensionärer, sägs ha botat blyghet och stärkt kärleksrelationer. Padel är fenomenet som tagit hela världen med storm. Här berättar vi mer om den omåttligt populära sporten och alla dess fördelar.

Padel är världens just nu snabbast växande sport, inte minst i Norden. Sverige har över 2 000 padelbanor, både inom- och utomhus, samtidigt som nya banor fortsatt byggs och nya utövare ständigt strömmar till. Sporten har också exploderat i Finland där det nu finns flera hundra spelplaner, men antalet ökar ständigt, så en exakt siffra blir snabbt daterad.

I dag spelar tusentals människor padel varje timme i Norden, vilket anses vara rena lyftet för folkhälsan. Speciellt eftersom sporten når folk i alla åldrar, från barn till pensionärer.

Ville göra det igen och igen!

Det är inte bara nybörjare och amatörer som blir padelfrälsta, många före detta tennis- och squashproffs har bytt till padel. Den svenske före detta tennisvärldsettan Jonas Björkman är en av dem. Han är numera delägare i över 40 anläggningar i Sverige, Norge och Schweiz.

Den tidigare tennisspelaren Johan Håkansson har också sadlat om.

– Vi var några tennisspelare som testade padel och sedan ville vi göra det igen och igen. Efter sju år insåg jag att jag hållit i ett tennisrack en enda gång på hela den tiden, säger han. Hans passion för padel har till och med resulterat i en bok: ”Padel – historiken, spelet, profilerna”.

MLKs padelpana vid Bollhalla i Mariehamn

Frammarsch på Åland

Under pandemiåret 2020 tog padelsporten extra fart. I Sverige valde var fjärde ung kille och var femte tjej i åldern 15–24 år att spela just padel när de skulle testa på en ny sport. I Finland är sporten något mer i sin linda, men planer smids för att kunna hålla World Padel Tour-deltävlingar 2025.

Före detta tennisspelaren Max Sjövall är Finlands just nu bästa padelspelare och har blivit finsk mästare åtta gånger i rad. Ofta har han korsat Östersjön för att utmana Sverigeeliten på Swedish Padel Tour. Han var äventill nyligen delägare i Padel House i Esbo. Med sina 27 banor är det ett av världens största padelcenter.

Även på Åland är sporten på frammarsch och nya padelbanor poppar upp. En av de första byggdes av MLK Tennis i Mariehamn 2019. Padelcenter Åland har öns första inomhushall, i Jomala, med fyra padelbanor med samma typ av underlag som World Padel Tour.

– Vi är nu på väg att bygga ut för att kunna satsa mera på barn och unga samt utöka träningstillfällena med våra padelcoacher, säger Glenn Danielsson, ägare av Padelcenter Åland. 

Fyra spelare i en glasbur

Padel är varken tennis eller squash, utan en helt egen sport. Banan har egna mått, 10 x 20 meter, i mitten sitter ett nät och allt är omgivet av glasväggar. Den bakre väggen ska inte försvaras utan användas. Racketen är behändig, gjord i kolfiber.

Sporten är lätt att lära sig och nybörjare utvecklas snabbt, något som bidrar starkt till att padel är så roligt. Att spela är heller inte lika tungt som tennis och kräver inte snabbheten som i squash. Det är en av anledningarna till att det bildas en uppsjö pensionärsgrupper inom padel. Samtidigt är det ett roligt sätt att umgås i en ålder då det annars kan vara knepigt att träffa nya människor.

Hälsofrämjande rent socialt

Det finns många berättelser om människor som träffats genom padelsporten. Att få ihop fyra spelare kräver ju att deltagarna på något sätt tar kontakt med varandra.

På Facebook finns otaliga padelgrupper och det är inte ovanligt att fyra människor som aldrig tidigare träffats spelar tillsammans. Många padelhallar har appar som gör att utövarna enkelt kan komma i kontakt med andra som vill spela.

- Genom sporten måste du börja prata med folk. Jag har hört flera som berättar att padel har botat deras blyghet. Och det går fort, plötsligt känner du 25 personer och är en del i ett lokalt community, säger Johan Håkansson.

Men allt fler padelbanor satsar också på att komplettera med singelbanor för två spelare, för enkelheten och valmöjlighetens skull, däribland Padelcenter Åland.

Bara banor till så mycket mer

I Sverige och Finland finns det padelligor för i stort sett alla att delta i, från nybörjare till proffs samt företagspadelligor. Relationsverktyget Coupleness har till och med initierat en padelturnering för par i terapisyfte.

Padel har också öppnat upp för en helt ny nivå av träningsanläggningar, från den allra enklaste padelhallen till rena lyxställen, exempelvis Padel & Social by Ascaro på taket till det exklusiva varuhuset NK i Stockholm.

Många hälsofördelar

Padel är inte bara kul utan gör faktiskt att vi lever längre. Enligt en studie från Harvard på racketsportutövare som följdes under en nioårsperiod, minskade risken generellt att dö med 47 procent, och med 56 procent när det gällde hjärt-kärlsjukdom.

Sporten stärker hela kroppen, förbättrar balansen och rörligheten, tränar hjärnan – och gynnar vårt sociala liv. Forskning visar för övrigt att goda sociala relationer ger oss en större chans att leva längre och friskare än om vi enbart tränar eller siktar på att hålla vikten. Goda relationer ger oss till och med starkare hälsoeffekt än att andas ren luft!

Viktigt att värma upp

Att padel är så kul och enkelt gör att det är lätt att överskatta sin förmåga. Att gå från noll träningstimmar i veckan till att spela padel varje dag (vissa spelar flera gånger om dagen!) kan innebära överbelastningsskador. Sportens vanligaste skador är tennisarmbåge, sträckta vader och hälseneskador. Ett gott råd är att inte spela för tätt de första veckorna och att alltid värma upp före spelet.

Generellt sett är sporten ändå snäll mot kroppen. Padelstjärnan Max Sjövall drogs med skadeproblem som professionell tennisspelare, berättar han för PadelDirekt.

– I jämförelse är padel mycket vänligare mot kroppen. På padelbanan har jag inga problem med smärtor, samtidigt som jag fortfarande inte kan spela tennis ordentligt.

Källor: Ålands Radio, Padel Direkt, Nya Åland, Industrial News Service, Padel – historiken, spelet, profilerna (Roos & Tegnér förlag), psykologen Katarina Blom, Lidingö Nyheter, Harvard Health Publishing, Svenska Dagbladet, Svenska Dagbladet Näringsliv, Radiosporten.

Skönhetsdrottning uppfann reglerna

Världens första padelbana byggdes 1962 i Mexico av sportens uppfinnare Enrique Corcuera. Hans argentinska fru Viviana Rosa Dellavedova Fiorito skrev den första regelboken. Viviana var för övrigt utsedd till både Miss Santa Fe och Miss Argentina. Men det skulle komma att dröja ända till 1998 innan Norden med Sverige i spetsen fick sin första padelhall, i skånska Grevie.

Sporten slog dock inte igenom på allvar förrän i slutet av 2000-talet, mycket tack vare spansk-svenska Carolina Navarro Björk, en av världens bästa kvinnliga padelutövare.

Thomas Danielsson

Sugen på padelkurs?

Är du nyfiken på padel och vill få hjälp att komma igång?

Padelkurser kommer under våren 2022 att hållas av padelcoach Thomas Danielsson för dig som Ömsen Hälsa kund.

Håll utkik i appen!

Fler artiklar

Du vet väl om att vi har en app!

Du som kund kan ladda ner den här.