Kvinna som spelar på klangskålar

De hetaste hälsotrenderna för kropp och sinne

De senaste åren har hälsopendeln svängt. Från mer ensidigt fokus på en viss typ av träningsmetod eller olika superlivsmedel handlar den framtida hälsan snarare om att återuppbygga din kropp, varva ner och ladda med ny energi. Vi listar några av de allra senaste hälsotrenderna, från Los Angeles, New York och London till Mariehamn.

I större delen av Norden är vi duktiga på att hoppa på nya träningstrender och inte sällan låter vi oss inspireras av det senaste från storstäder världen över. När vi nu skriver 2021 ser vi ett ökat fokus på den inre hälsan, som spåddes bli den stora trenden under 2020, men också på mer sociala träningsformer.

Vad tror du, kommer “change your body, find your soul” bli det nya mantrat för hälsan? Vi pratar om att bygga upp din kropp både inifrån och utifrån, komma ner i varv och fylla på med ny energi. Allt i en strävan att få leva ett lyckligare, starkare och hälsosammare liv.

Här listar vi några av de senaste trenderna som växer sig allt starkare. Vem vet – kanske landar flera av dem på Åland inom kort (vissa finns redan och är fritt fram att upptäcka!).

Gruppträningsklass med reiki

Sakta ner och prehabilitera

HIIT, High Intensity Interval Training, har länge höjts till skyarna som en effektiv träningsmetod men nu byter vi i stället till LIIT-klasser (Low Intensity Interval Training) som bland annat inkluderar stretching, meditation, andningsteknik och fokus på mental hälsa. Prestation och högt tempo ersätts av balans och harmoni.

Nya tjänster och produkter strävar efter att vårda både kropp och själ med utgångspunkt i prehab, inte rehab. Alltså att träna förebyggande och stärka upp kroppen för att slippa värk och skador längre fram i livet.

Allt samlat under samma tak

Vad vi ser komma mer och mer är hälsa som holistiskt helhetskoncept. Vi vill ha en mötesplats som erbjuder allt när vi tränar. Kalla det en hubb, destination eller fusion-studio. Det ska omfatta träning, mat, mode, kultur, arbete och gemenskap – allt på samma plats.

Det digitala hälsolivet 2.0

Träningsanläggningar och gym som tillhandahåller digitala träningsprogram är ingen nyhet, men i och med coronapandemin har det som annars skulle ha tagit flera år att utveckla hänt på bara några få månader.

Vi erbjuds flera digitala klasser inom yoga och meditation med andningsövningar online. Reiki healing (en behandlingsmetod som går ut på att lätta på smärta, stress och spänningar) kan numera utövas såväl fysiskt som på distans. All träning kan ske globalt i stället för lokalt. En utveckling som knappast lär bromsa in och som gör livet lite smidigare.

Ta ett skogsbad och upplev naturen med alla dina sinnen

Ute är den nya innehälsan

Om något så har vi lärt oss att träna utomhus det senaste året. Då vi har varit hemmasittare mer än vanligt är behovet större än någonsin. Ta ett skogsbad och upplev naturen med alla dina sinnen, besök ett av alla utegym som finns på vår ö eller varför inte testa discgolf? Och du – och glöm inte att andas.

Wellthness – sätt hälsan först

Health is the new wealth. Jo, faktiskt är det ”inne” (äntligen säger vi!) att prioritera den egna hälsan och att försöka leva ett mer balanserat liv där både kropp och själ får vara med. Här ingår att ägna mer tid åt det du älskar och umgås med nära och kära.

Förut var det flummigt att gå på healing och akupunktur, det är det inte längre. Dessutom vill fler ut och vandra, åka på hälsoresa och fokusera på sig själva, berättar Celia Ingesson, trendanalytiker och grundare till Greeningline en kollektion av hållbart producerade naturinfärgade kläder.

 

Det är aldrig för sent att börja träna

Anpassad träning för äldre

Vi ser att välmående och träning för den andra halvan av livet, från övre medelåldern och uppåt, uppmärksammas mer och mer.

- Mellan 50-70 år så tappar du upp till 30 procent av din benstyrka. Därför är det än mer viktigt att du som äldre håller igång och bygger styrka, det hjälper din reaktionsförmåga om du ramlar eller tappar något, förklarar Carita Lesche, legitimerad naprapat och grundare till Stockholm Pilates Center.

Och kom ihåg – det är aldrig för sent att börja träna och bygga muskler som äldre.

Sociala träningsformer

Det sätt som seniorer träffas på – före och efter träning, tar en fika och bara umgås i flera timmar – ökar också bland andra grupper. Olika former av ”communities” har fått större betydelse och genomslag, att få vara tillsammans både under och efter ett träningspass.

Här ser vi att vissa behandlingsformer som det tidigare har varit individuellt fokus på nu kommer stort som gruppträningsklasser, exempelvis reiki och sound healing.

 

Kvinna sitter i infrared bastu

Det helande infraröda ljuset

Träning i infraröd värme och avkoppling i en infrared sauna, eller infraröd bastu, är något som vissa yoga- och meditationsställen har tagit fasta på.

- Infrarött ljus värmer kroppen inifrån och ut, mjukar upp och verkar avslappnande, berättar Amelie Parchami, ägare till Remedy och Stockholm Pilates Center.

Remedy är ett ”destinationscenter” för holistisk hälsa i centrala Stockholm som arbetar med infraröd värme i sin bastuanläggning, behandlingsrum och på garuda-klasser. Garudaträning sker med hjälp av unika apparater och utrustning framtagna av pilatesinstruktören James D’Silva, inspirerade av pilates som fokuserar på både kropp och sinne när du tränar.

Amelie vittnar om kunder som får färre problem med sina knän när de tränar i infraröd värme. Värmen sägs även hjälpa mot hudproblem, artros, stress, verkar renade och ökar blodcirkulationen.

Vikten av en effektivare andning

Breath work är en ny typ av träning med andningsövningar som lär dig att andas djupt ner i magen i stället för bara ytligt. Den djupare andningen hjälper till att syresätta blodet och motverkar en mer stressad andning, som många av oss omedvetet ägnar oss åt till vardags.

När vi pratade om vad som komma ska med Celia Ingesson tror hon just på fler klasser med andningen i centrum och att andningsträning av olika slag når de vanliga gymmen.

Du behöver inte resa till Los Angeles, New York eller London för att haka på de senaste hälsotrenderna. 

Här är ett axplock av allt som finns att botanisera bland på hemmaplan!

 • På Avancia erbjuds fortsatt aktuell träning som barre, yoga, pilates, PT-träning (helt rätt i tiden då många önskar lägga upp träningen helt efter sina egna behov) samt träning på studsmattor (hett i New York). Även kostrådgivning för att se till ditt inre finns att tillgå.
   
 • Träningsverket erbjuder bland annat yoga, yoga-stretch, meditation, personlig träning samt kostrådgivning.
   
 • Både nybörjare och erfarna utövare kan hitta rätt nivå på boutiquestudion Pilates Plus – träning som bygger upp din kropp från insidan. Barreträning (kombination av balett, fitness och pilates) finns också för dig som vill komplettera pilatesträningen med extra cardio.
   
 • Lustans yogastudio erbjuder olika yogaklasser varje dag i veckan, exempelvis barn- och ungdomsyoga, restorative yin yoga och också klasser helt inriktade på meditation och avslappning.
   
 • Leva BörMan är ett företag inom hälsa, välmående och personlig utveckling. Här kan du bland annat få individuell löpcoachning, coachande samtal samt återhämtning i form av yoga och meditation.
   
 • Studio Yoga Samprema beskrivs som en yoga-oas i centrala Godby. Välj mellan en rad olika yogaklasser, däribland en som vänder sig endast till män, och också om du vill träna fysiskt på plats eller testa online yoga.

 

Hälsocoach Cecilia Bergroth

Träffa din hälsocoach som hjälper dig hitta en hälsosammare livsstil.

För dig som Ömsen Hälsa kund finns Cecilia och hennes team på Medimar, som gärna hjälper dig hitta ditt sätt för mer balans och hälsa i livet.

Boka din träff i appen!

Fler artiklar

Du vet väl om att vi har en app!

Du som kund kan ladda ner den här.