Elefantunge som blir knuffad framåt av en annan elefant

Nudga dig till bättre hälsa – 5 konkreta tips

Varför är det så svårt att börja träna eller äta mer hälsosamt? Jo, för att vi ofta agerar irrationellt utifrån vad vi egentligen vet är bäst för oss på lång sikt. Men med ”nudging” – små mentala knuffar i rätt riktning – kan du hjälpa dig själv längs vägen mot bättre hälsa.

Nudging är en metod inom beteendevetenskapen som ska få oss att fatta klokare beslut genom en mental knuff i rätt riktning. Knuffar som fångar upp vad det är i gapet mellan vilja och handling som gör att vi oftast väljer det som är enklast och mest bekvämt för stunden, trots att vi mycket väl vet att det inte är det bästa för oss i längden.

Motverka irrationellt beteende

Några exempel på nudging kan vara att du lägger fram träningskläderna kvällen innan, så att du blir påmind om att träna på morgonen och förkortar vägen till att det faktiskt blir av eller att du ställer fruktskålen så att den blir lättare att nå än godispåsen. En annan tydlig nudge i offentlig miljö är om du skulle mötas av två skyltar i mataffärens fruktdisk, där det står ”ekologiska bananer” på den ena, och ”besprutade bananer” på den andra. Gissa tre gånger vad de flesta skulle välja?

Hälsocoach Cecilia Bergroth

Träffa din hälsocoach som hjälper dig hitta en hälsosammare livsstil.

För dig som Ömsen Hälsa kund finns Cecilia och hennes team på Medimar, som gärna hjälper dig hitta ditt sätt för mer balans och hälsa i livet.

Boka din träff i appen!

En personlig nudging-partner

Cecilia Bergroth jobbar som hälsocoach på Ömsen. I egenskap av sådan sår hon frön hos de försäkringskunder hon möter i syfte att de ska vilja göra små, små gynnsamma förändringar.

- Ja, det är lite samma sak som nudging, där jag försöker framhäva det bättre alternativet, som inte minst i en stressad vardag gör det lättare för oss att välja rätt, förklarar hon.

Här ger Cecilia Bergroth några tips på hur du kan knuffa dig till att bli mer hälsosam.

5 sätt att nudga till dig sundare vanor

Koppla till redan befintliga vanor

Det är lättare att lyckas med ett nytt beteende om du kopplar det till en befintlig rutin. Om du exempelvis har en skogsrunda på två kilometer som du brukar gå, kan du kanske ta den två varv nästa gång? Våga prova det smått obekväma, du kommer att känna dig extra nöjd efteråt. Vad mer gör du redan som kan fungera som en knuff för en ny vana? Kan du göra tio armhävningar direkt efter tandborstningen eller innan du slår på tv:n på kvällen?

Inkludera och modifiera på tallriken

Hälsosam mat handlar om att addera bra grejer till det du redan äter, inte om att ta bort sådant du tror är mindre bra i första hand. Tallriksmodellen må ha sina år på nacken, men är fortfarande outstanding som konkret verktyg för att lägga upp mat i rätt proportioner. Äter du ofta mer än en portion? Bestäm då att du tar om av grönsakerna, och ät i lugnt tempo så att mättnadssignalerna hinner kicka in.

Skriv ner, konkretisera och agera

Boka in ett möte med hela familjen inför varje ny vecka. Hur ser veckan ut med jobb, aktiviteter och annat? Bestäm utifrån det vad ni ska äta, gärna också vilka grönsaker ni ska fokusera på. Skriv ner vad ni kommer fram till, så blir det lättare av. Åk sedan och handla. Att bestämma när, var och hur någonting ska göras kallas för intentionsimplementering inom psykologin och är förvånansvärt kraftfullt för att styra beteenden.

Använd olika externa triggers

Det är lätt att ”glömma bort” nya vanor och beteenden, särskilt om de känns ansträngande. Därför är det bra att förprogrammera knuffar i rätt riktning. Som att boka in träning med en vän eller kollega. Du kan också prova att ställa in push-notiser i mobilen eller sätta upp post-it-lappar som påminner dig om att aktivera dig. Knuffa dig själv lite extra genom att göra den önskvärda beteendeförändringen publik – prata om den öppet eller posta på sociala medier. Forskning visar att socialt tryck utifrån gör att du mer frekvent genomför beteendet.

Se till att det finns en belöning

Det behövs ofta någon form av incitament för att förändra sitt eget eller andras beteenden. Sätt upp ett tydligt mål, som att alla i familjen ska ta i snitt 5 000 steg om dagen eller välj en utmaning att ta er an under en månad. Kom överens om hur ni ska belöna er efter att ni har nått önskat resultat. Givetvis ska det vara roligt och lustfyllt, utan krav.

Nudging började som en fluga

När personalen på Amsterdams flygplats Schiphol tröttnade på att toalettbesökarna inte prickade rätt satte de ett klistermärke i form av fluga på insidan av pissoaren. Tilltaget resulterade i att männens ”bredvid-kissandet” minskade med hela 80 procent. Initiativet väckte stor uppmärksamhet och en av de som fascinerades av den enkla lösningen var ekonomiprofessorn Richard Thaler. Tillsammans med kollegan Cass Sunstein skrev han boken ”Nudge: Improving decisions about health, wealth and happiness” (2003), där begreppet nudging myntades på allvar, och 2017 tilldelades Thaler Nobelpriset för sin framgångsrika forskning inom beteendekonomi.  

Fler artiklar

Du vet väl om att vi har en app!

Du som kund kan ladda ner den här.