Kvinna balanserar sin mobil, med Eatit Hälsoguide på skärmen.

Ömsen och Eatit lanserar digital Hälsoguide

E-terapi, läkarbesök online och Zoom-yoga är bara några exempel på den nya tidens digitala hälsotjänster. I samarbete med e-hälsoföretaget Eatit lanserar nu Ömsen en unik digital hälsoguide som bygger på nudging – små vänliga knuffar för fler friska dagar.

De allra flesta av oss vet vad vi ska göra för att leva ett hälsosamt liv, men ändå är det i många fall lättare sagt än gjort. Hälsoråd finns i mängder, men de bästa är de som följs. 

Ja, det är beteendeförändringen som är central, vad det är som faktiskt får dig att ta första steget, och ett till. Det är där vi kommer in i bilden, säger Theresia Silander Hagström, vd och medgrundare av Eatit.

Theresia Silander Hagström brinner för att förbättra både världen, maten och teknologin. Hon har en bakgrund inom socialt entreprenörskap och är utbildad till civilingenjör i industriell ekonomi vid KTH i Stockholm.

Skräddarsydd digital hälsoguide

Tilltalet i kundkommunikationen och att Eatit hela tiden utgår från den senaste forskningen inom mat och hälsa gjorde Ömsen nyfikna. Så pass att de i ett nära samarbete har utvecklat en skräddarsydd digital hälsoguide för i första hand Ömsen Hälsas kunder.

- Ömsen Hälsa är verkligen en försäkring i framkant som erbjuder en hälsoguide på det här sättet. Det enda du som kund behöver uppge för att komma igång är ditt mobilnummer. Det blir inte enklare än så, säger Theresia Silander Hagström.

Det lilla ger stor effekt på sikt

Ömsens digitala hälsoguide bygger på nudging, det vill säga små vänliga knuffar i rätt riktning, med utgångspunkt i att det är lättare att lägga till en god vana än att ta bort en (o)vana. Det sista folk behöver är pekpinnar och förbud, menar Theresia.

- Människor är tillräckligt hårda mot sig själva redan som det är, det de behöver är mer snällhet, en kompis att hålla i handen. Lite så kan man se Ömsens digitala hälsoguide. Se det också som något lyxigt och härligt, som en present till dig själv, för du är värd att få må bra.

Det är också lätt att ha höga ambitioner och stora förändringsplaner, men svårare att fullfölja dem. Hälsoguiden bygger i stället på till synes små, små förändringar som ger stor effekt på sikt. Ett nytt sätt att tänka kring sin personliga hälsa, utan större uppoffringar.

Mobiltelefon med Ömsen Hälsa appen i displayen.

Signa upp dig

Alla som har försäkringen Ömsen Hälsa Vuxen kan delta. Kom igång genom att ansluta dig via appen eller kontakta Ömsens hälsocoach på Medimar för personlig hjälp. Och du – grattis till ett smart beslut att investera i din hälsa, den är något av det viktigaste du har!

Har du som kund inte laddat ner appen ännu kan du enkelt göra det här:

Google Play
App Store

Så är hälsoguiden utformad

Precis som den digitala dietisttjänsten som Eatit sedan tidigare tillhandahåller pågår Ömsens hälsoguide under tolv veckor – tillräckligt lång tid för att lyckas befästa en ny vana samtidigt som det är tillräckligt kort tid för att inte tappa suget. Varje vecka består av ett temamejl och tillhörande sms med vardagstips och en utmaning. Sms:en följs upp av ytterligare sms som frågar om du har utfört en viss utmaning. Svara och du får svar tillbaka – en klapp på axeln för dina framsteg.

Exempel på veckotema är hur du gör för att öka intaget av frukt och grönsaker eller för att få till mer vardagsmotion. Ingen rocket science, men återigen, det handlar om de små stegen.

Att främja människors hälsa med hjälp av den digitala tekniken har aldrig legat mer rätt i tiden, menar hon.

- Vår utgångspunkt är att det ska vara okrångligt att förändra sin livsstil, vissa vanor du lägger till kanske till och med sparar tid. Efter tolv veckor har du tolv nya hälsosamma vanor att jobba vidare med och verkligen integrera i ditt dagliga liv, avslutar Theresia.

En mobilvy som visar innehåll från vecka 11 i Eatits Hälsoguide.

Små enkla okrångliga tips!

Eatits hälsoguide - ett enkelt sätt att må bättre!

Vill du ha snälla och okrångliga råd som hjälper dig att göra små förändringar?

Du får under 12 veckor små puffar per sms, som förhoppningsvis hjälper dig att hitta nya hälsosamma vanor i vardagen, små life hacks helt enkelt!

Fler artiklar

Du vet väl om att vi har en app!

Du som kund kan ladda ner den här.