Så håller vi hälsan tillsammans på jobbet | Ömsen Hälsa
Personal från klingbergs hoppar i luften på en gräsmatta

Så håller vi hälsan tillsammans på jobbet

El- och VVS-företaget Klingbergs i Mariehamn är först ut att teckna Ömsen Hälsa Företag för sina anställda. Vd Kent Klingberg gillar särskilt möjligheten att få träffa en hälsocoach. Hans förhoppning är att medarbetarna ska må bra och hålla sig friska – det vinner alla på.

För Kent Klingberg, som driver Klingbergs AB med ett 30-tal anställda elektriker, VVS-montörer, ingenjörer och försäljare, står friska medarbetare högt upp på prioriteringslistan. – Självklart vill jag att mina medarbetare ska må bra, vara friska och helt slippa skador eller sjukdomar. Men blir de trots allt sjuka är en kort sjukskrivning en klar vinst jämfört med en lång, säger han.

Kent Klingberg, vd, Klingbergs AB

Hälsoförsäkrar nu hela företaget

För att främja medarbetarnas hälsa investerade Klingbergs förra året i Postens friskvårdskoncept friskvård.ax som innebär att de anställda kan utnyttja friskvårdskuponger på ett stort antal av Ålands idrottsanläggningar.

– Vi hade även tidigare en sjukkostnadsförsäkring för våra anställda, men beslutade oss för att samla alla försäkringar hos Ömsen och tecknade därför Ömsen Hälsa Företag, berättar Kent Klingberg.

Det Kent Klingberg fastnade för var att försäkringen är enkel för både företaget och den enskilde medarbetaren. Dessutom uppskattar han att den inte bara har fokus på sjuk- och olycksfall utan också omfattar en preventiv del i form av en hälsocoach hos den privata hälso- och sjukvårdskliniken Medimar.

– Vi ska verkligen utnyttja möjligheten att få träffa en hälsocoach. Det är suveränt med en fristående person som kan uppmuntra till ett sunt liv och på så vis höja den generella hälsan på företaget, säger han.

Slapp betala självrisken

Ida Zetterström är butiksansvarig på Klingbergs. Hon har hunnit utnyttja försäkringen vid ett tillfälle i samband med att hon i vintras drogs med en envis hosta.

– Jag skulle åka till USA på en arbetsresa och det kändes inget vidare med hostan. Så jag ringde Medimar och fick tid hos läkare inom en timme. Läkaren skrev ut medicin och jag hann bli frisk till resan, berättar hon.

– Det var smidigt att slippa betala självrisken. Tidigare var det en klurig process med formulär som skulle fyllas i och skickas in för att få tillbaka pengarna. Ibland orkade man faktiskt inte göra det. Nu var det bara att hämta ut min medicin, fortsätter Ida.

Det är suveränt med en fristående person som kan uppmuntra till ett sunt liv och på så vis höja den generella hälsan på företaget.

Kent Klingberg, vd, Klingbergs AB

Det lönar sig att förebygga

Ida Zetterström är utbildad elektriker och arbetade tidigare ute på fältet. Hon tycker att det är helt rätt att satsa på prevention, inte minst för elektriker som ofta har mycket obekväma arbetsställningar och ibland jobbar med händerna över huvudet.

– Förut hade jag själv problem med handlederna. Det hade varit bra med någon som hade kunnat visa mig några bra övningar för att stärka dem, säger hon.

Kent Klingberg konstaterar att risken för olycksfall bland medarbetarna är ganska liten, men även han pekar på de obekväma och påfrestande arbetsställningar som vissa yrken innebär.

– VVS-installatörernas vardag innehåller många tunga lyft och obekväma arbetsförhållanden och elektrikerna riskerar utslitna axlar. Det är bra med förebyggande träning, jag är övertygad om att det lönar sig i längden, säger han.

Håller hälsan tillsammans

Sofia Englund är vikarierande personalansvarig på Klingbergs och har varit inblandad i den process som ledde fram till avtalet med Ömsen.

– Ömsen är överlag lätta att samarbeta med och de få fall där vi hittills nyttjat försäkringen har hanterats väldigt bra, säger hon.

– Försäkringen blev också väl mottagen av medarbetarna, gensvaret blev hundraprocentigt och alla är med, fortsätter Sofia.

Så funkar Ömsen Hälsa Företag

Ömsen Hälsa Företag bygger på Ömsen Hälsa och är en heltäckande försäkring som både arbetar förebyggande och ger ett skydd om något händer som kräver exempelvis sjukhusvård, fysioterapi, psykoterapi, naprapat eller kiropraktor.

– Fördelen för företagen som tecknar försäkringen för sina anställda är dels det förebyggande arbetet, att de anställda kan undvika att bli skadade eller sjuka, dels att de vid sjukdom eller olycksfall kan få hjälp i en obruten kedja för att snabbt bli friska igen, säger Göran ”Jösse” Abrahamsson, kundansvarig på Ömsen.

Personer som omfattas av försäkringen har möjlighet att vart tredje år gå på en kostnadsfri hälsoträff där de får tips, inspiration och information för fler friska dagar. Ömsen Hälsa samarbetar med hälso- och sjukvårdskliniken Medimar, som många företag redan har sin företagshälsovård via. På så sätt behöver inte företaget eller medarbetaren bekymra sig om vårdkostnaderna ersätts via företagshälsovården eller via försäkringen – det reder vårdgivaren och försäkringsbolaget ut.

Ömsen Hälsa Företag ersätter vårdkostnader, utan självrisk på Medimar och vid akutvård i den offentliga vården samt vid remiss från dessa. Dyker det upp bekymmer ringer man bara vårdcoachen på Medimar som kan remittera vidare till läkare, terapeut eller ge goda råd.

Ömsen Personal

Är ditt företag intresserade av friskare personal?

Vi berättar gärna mer om Ömsen Hälsa Företag och hur ni kan få fler friska dagar.

Fler artiklar

Du vet väl om att vi har en app!

Du som kund kan ladda ner den här.