Isac Holmström

Skidproffset bästa tips – ladda inför ett långlopp

Så klart du kan åka längdskidor på Åland och träna inför ett skidlopp! Vi tog ett snack med hemmahoppet Isac Holmström, som går från klarhet till klarhet i elitkarriären som långloppsåkare. Här är hans tips på hur du bäst laddar – med eller utan snö.

Går det ens att åka längdskidor på Åland? Ja, den frågan får Isac Holmström ofta. Så klart! Det har hans farfar, farfars bröder och pappa Lennart lärt honom. Under uppväxten i Jomala minns Isac hur de alla satt som klistrade framför teven första söndagen i mars när det nio mil långa Vasaloppet mellan Sälen och Mora gick av stapeln.

– Jag har skidat mycket med min pappa, men det var först när jag flyttade till Helsingfors för att studera på universitetet som jag bestämde mig för att satsa på elitnivå, berättar Isac.

Året var då 2017 och beslutet tog han efter att ha kommit på tionde plats i Finlandialoppet 2017. Isac tänkte ”om jag är så här bra nu, hur bra skulle jag bli om jag verkligen satsade?”.

En satsning med snabba resultat

Den fina placeringen i Finlandialoppet och också Botniavasan gjorde att Isac Holmström seedades till elitledet i Vasaloppet samma år. Då kom han på 411:e plats. Året därpå slutade han på 84:e plats, 2019 korsade han mållinjen som 65:a och 2020 kom han på 45:e plats på tiden 04.37.49, endast tolv och en halv minut efter totalsegraren Peter Eliassen från Norge.

Förutom Vasaloppet har det hunnit bli en hel del världscupstävlingar och förra säsongen värvades Isac Holmström till det tjeckiska proffsstallet Vltava Fund Ski Team. Han beskriver långloppsåkning som en väldigt rå sport där han får ta ut sig till max, vilket han sporras av. Han går också igång på att det krävs ett strategiskt tänk och mycket mental viljestyrka.

Tänker positivt trots pandemin

På grund av coronapandemin ställdes de sista tre tävlingar på långloppscupen Visma Ski Classics in, så efter Vasaloppet kändes det tomt, berättar Isac. Sedan dess har han hunnit ladda om och tränar nu för fullt med siktet inställt på nya framgångar i skidspåret.

– Hoppet om att kunna tävla igen är i allra högsta grad vid liv, även om jag inte känner mig så stressad över det. Det är ändå först om 2–4 år som jag planerar att vara som bäst!

Arrangörerna har meddelat att Vasaloppsveckan i år kommer att se annorlunda ut. Tjejvasan och Vasaloppet körs som elittävlingar utan publik. För alla andra åkare lanseras Vasaåket 2021, som ersätter de ordinarie loppen, i den 90 kilometer långa Vasaloppsarenan. Hur möjligheterna och rekommendationerna ser ut för skidentusiastiska ålänningar återstår att se.

Till dess – spana in Isac Holmströms tips på hur du bäst laddar inför långloppet. Och lycka till!

8 skidbra tips från Isac Holmström

Tänk att all rörelse är bra rörelse

Under vår, sommar och höst är det toppen om du åker rullskidor, vi har många fina, jämna vägar här på Åland. För att inte tala om all skog och mark att löpträna i. Men alla aktiviteter som får upp pulsen är bra för skidåkning är en konditionskrävande sport.

Bygg styrka i mage, rygg och armar

Vi elitåkare åker skidor utan fästvalla och stakar hela vägen, vilket många elitmotionärer också gör, men det är inte för alla. Oavsett är det coremuskulaturen som leder, så fokusera på att stärka den tillsammans med armar och rygg. Kör tricepspress med rep eller stång i en dragmaskin. Ta ut hela rörelsen, så simulerar du stakningen. För ryggen gör jag chins, öva på det eller gör latsdrag i maskin. Plankor av alla slag är suveränt för corepartiet; framsida, sidorna och ländryggen. Jag gör både statiska och rörliga plankor med olika vridningar. Börja på knä om det känns för tungt. På nätet finns många bra tips och tydliga bilder.

Så tränar du när det inte finns snö

Ägna dig åt så skidnära träning som möjligt. Återigen – rullskidor är toppen, då får du verkligen in själva motoriken och engagerar rätt muskler. Kombinera med träning i en SkiErg, alltså stakmaskin, det finns på de flesta gym. Sedan kan du springa eller gå med stavar, gärna i kuperad terräng, se till att använda hela överkroppen. Gå med långa kliv i uppförsbackarna för att efterlikna diagonalsteget. Gör det så lätt eller tufft du önskar och förmår.

Satsa gärna på ett seedningslopp

Vid åtminstone ett tillfälle tycker jag du under normala år ska ta dig dit det finns snö på finska eller svenska sidan, själv åker jag gärna till Orsa Grönklitt som är snösäkert tidigt på säsongen. För ju fler riktiga skidkilometrar du har i benen desto mjukare, mer ekonomisk och tekniskt förfinad blir din åkning. Och så kan jag varmt rekommendera att åka ett seedningslopp. Förutom att du kan få en bättre startposition i Vasaloppet får du en skarp chans att testa utrustning, dricka och energi. Det vinner både nybörjare och mer erfarna åkare på.

 

Sätt upp en plan från start till mål

Har du ibland svårt att motivera dig till att träna? Gör en tydlig plan! Vad är ditt mål? Vilka delmål kan du sikta in dig på längs vägen (exempelvis ett seedningslopp)? Jobba på att få till kontinuitet i träningen och ha en B-plan för dagar då det kanske regnar ute och du tappar sugen. Och ha kul! Att jag kom igång så pass sent med skidåkningen är vad som motiverar mig personligen. Jag drivs av att se hur pass mycket jag kan utvecklas. Varje träningspass räknas, eftersom jag vet vad det ger och att det har gått bättre och bättre hela tiden.

Allsidig mat på regelbundna tider

För mig är det viktigt att äta så allsidigt och varierat som möjligt, från hela kostcirkeln. Jag lagar gärna mat och gillar att veta vad jag stoppar i mig, men så klart äter jag också godis och bakverk, tro inget annat. Jag är noga med att äta på bestämda tider: frukost, mellanmål, lunch, mellanmål, middag och kvällsmål. Veckan före ett lopp fyller jag på energidepåerna med kolhydrater, då blir det mycket vitt bröd och pasta. Känn efter vad din mage tål. Tänk lite, men ofta under själva loppet och se till att få i dig något ungefär var 20:e minut. Drick sportdryck, ha med dig bars, energigel och kanske en salttablett.

Vila, nyckeln till hållbar framgång

Inom elitidrotten har vi ett uttryck som lyder ”det gäller inte att träna mest, utan att också vila bäst”. Träning bryter ner kroppen, så det gäller att du återhämtar dig tillräckligt, annars kommer du att märka av det på sikt. Därför varierar jag träningsmängden från vecka till vecka. Som mest snittar jag 35 timmars träning i veckan, som minst 12–15 timmar, men jag har alltid minst en vilodag. Inför ett lopp tränar jag mindre och vilar mer. Sömn är en viktig del av vilan. Jag lägger mig rätt tidigt, ungefär vid samma tid varje kväll, och dricker inte kaffe för sent för bästa sömnkvalitet.

Ordning och reda dagen före loppet

Se till att ha packat kläder till uppvärmning, själva loppet och grejer till dusch och ombyte redan dagen före loppet. Gör också klart med vätska, gels etcetera, om du har med ett eget förråd vill säga. Med det gjort kan du i lugn och ro fokusera på andra förberedelser. Själv tar jag en kort morgonpromenad där jag sprattlar på benen och viftar på armarna, innan jag fortsätter med havregrynsgröt och mackor till frukost. Till tävlingsplatsen lönar det sig att åka i tid för att slippa onödig stress. Kör jag Vasaloppet är jag på plats 1,5 timme innan för att hinna värma upp ordentligt.

Och så några sista ord på vägen…

Om det är en hel månad kvar till dess att loppet går av stapeln, då hinner du fortfarande göra mycket. Är det en vecka kvar, fokusera på uppladdningen. Och när du väl står där på startlinjen – tänk att du har gjort vad du kan. Nu är det bara att köra. Känner du att du inte har tränat tillräckligt, ta det som det kommer. Sikta på att ta dig i mål och var nöjd med det.

Isac Holmström

Namn: Isac Holmström

Född: 24 maj 1995.

Gör: Långloppsåkare på elitnivå, studerar till byggingenjör vid Aalto-universitetet.

Bor: I Helsingfors.

Familj: Mamma, pappa och två bröder.

Övriga intressen: Vara i naturen, springa terränglopp och är allätare inom idrott, har spelat fotboll och tennis, men nuförtiden går den mesta tiden åt till skidåkning och studier. 

Tre ord som beskriver mig: Nyfiken, rutinmänniska och envis.

Fler artiklar