Cecilia står på en klippa och tittar ut mot havet.

Träffa hälsocoachen

När du tecknar Ömsens hälsoförsäkring ingår en hälsoträff. Men vad innebär det, vem får du träffa och hur går du praktiskt tillväga? Vi hälsade på hemma hos hälsocoachen Cecilia Bergroth, som berättar om den inledande hälsoträffen och delar med sig av sin vardag.  

Morgonstöket är i full gång hemma hos familjen Bergroth. Det är inte alltid de äter frukost tillsammans, men i dag gör de det. Bröd och yoghurt skickas runt bordet, och det pågår en intensiv dialog om dagen som ligger framför dem. Efter frukost ska skolböcker packas, tänder borstas och skor knytas innan Cecilias man Oskar och deras två barn, tolvåriga Elsa och åttaåriga Adrian, kan bege sig iväg mot arbete och skola. Sist att lämna hemmet är Cecilia, som sätter sig på cykeln och trampar till jobbet som hälsocoach för Ömsen.

Bakgrund som sjuksköterska

Efter att ha arbetat som sjuksköterska i 20 år, har nu Cecilia vidareutbildat sig inom mat och hälsa. I sitt uppdrag för Ömsen får hon möjligheten att arbeta med det hon gillar allra bäst – att inspirera andra till ett sundare liv.

– Den allmänna hälsan handlar ju inte bara om hur du äter och rör på dig, den handlar även om sömn och återhämtning. Alla dessa delar behövs för att vi ska må bra, och mår vi bra blir vardagen rolig, energifylld och givande, säger Cecilia.

Cecilias huvudsakliga uppdrag är att göra personerna hon träffar medvetna kring olika aspekter av hälsa. På den inledande hälsoträffen går man tillsammans igenom hur livet ser ut i stort, med mat, motion och andra livsstilsvanor som sömn, återhämtning, rökning och alkohol. Genomgången ligger sedan till grund för att sätta upp mål till hållbara förändringar som på sikt bidrar till fler friska dagar.

- Jag ger dig de verktyg du behöver för att kunna jobba med dig själv, och guidar dig till att hitta din inre styrka och motivation. Tillsammans sätter vi upp mål och delmål. Att du ska känna en glädje i det du gör – det tror jag är det viktigaste i min roll, säger Cecilia.

Målen kan vara väldigt olika från person till person. Vill du kunna springa 3 kilometer utan att stanna kan du behöva hjälp att både konkretisera målet och vägen dit.

Många sätter upp alldeles för höga mål. Ta i stället ett steg tillbaka, sätt upp delmål och fokusera på vad som motiverar dig till att nå målbilden, säger Cecilia.

Rent praktiskt kan du börja med att gå den tänkta sträckan, och långsamt trappa upp. Växla mellan att gå och jogga, övergå till att jogga för att så småningom springa hela vägen.

– Och glöm inte att ge dig själv beröm för det du faktiskt gjorde. Bara för att du inte lyckades springa hela sträckan en dag betyder det inte att du inte gjorde något bra. Du satte på dig träningskläder, tog dig utanför dörren och kom iväg, var nöjd så! Vi behöver bli bättre på att ge oss själva en klapp på axeln, även vid små steg går det ju framåt, säger Cecilia.
 

Lever som hon lär

Cecilia är själv en aktiv person och träningen är väldigt viktig för henne. Hon brukar cykla och går på gruppträningspass, men löpning är hennes främsta träningsform. Den ger henne ork och energi att klara dagen, och får henne att känna sig rörlig och stark. Inte bara fysiskt, utan även mentalt.

– När jag springer så tänker jag på min inre kraft. Jag älskar energin och friheten, och att få en egen stund för mig själv. Det är min återhämtning, min mindfulness, säger Cecilia, och fortsätter:
– Jag har alltid haft ett aktivt liv och tränat. Jag är uppvuxen i en familj som var ute mycket i naturen och rörde på sig – från svampplockning till att åka slalom, det har så klart präglat mig. Men just löpningen förstod jag aldrig som yngre, jag tyckte det var tråkigt.

”Den allmänna hälsan handlar ju inte bara om hur du äter och rör på dig, den handlar även om sömn och återhämtning.”

 Det var en kompis till Cecilia som öppnade porten till löpningen. Kompisen hade börjat träna inför ett maratonlopp, och Cecilia hängde på.

– Jag följde med ut på hennes rundor, men sprang bara en liten bit. Och jag märkte att jag kunde göra det i min egen takt, samtidigt som jag fick lite sällskap. Idag passar löpningen bra in i mitt liv för att jag kan utföra det när jag vill och variera runda mellan gångerna.

Cecilia tränar långt ifrån varje dag, och betonar vikten av att även få in vila och sociala aktiviteter i vardagen, men hon har som målsättning att alltid få in någon form av daglig rörelse. Ibland blir det ett träningspass, ibland cykel till jobbet eller en promenad. Det spelar inte så stor roll vad det blir, det är rörelsen i sig som är det viktiga, för att hålla huvudet och kroppen frisk. Men även ett friskt liv kan få en plötslig vändning.

Diagnosen som förändrade livet

För fem år sedan vändes Cecilias liv upp och ner.

– Jag hade varit konstant förkyld under lång tid, och kände mig ständigt trött. Hade värk, och magkatarr om vartannat. Det hade varit så under nästan ett års tid, med två månader som var betydligt värre. Min kropp hade gått in i något slags överlevnadsläge och jag hade skygglapparna på, jag ville inte förstå att något var fel, berättar hon.

Till slut fick Cecilia hjälp, och diagnostiserades med diabetes typ 1. Sjukdomen har gjort att hon behövt ställa om delar av sin livsstil och sina dagliga rutiner.

– Jag har alltid en frukt i väskan, och jag räknar konstant kolhydrater till alla måltider. Jag tror även mina barn upplever att jag är extra hård på sockerintaget. Gemene man äter en hel del socker, och framför allt barn är extra utsatta. Jag försöker dra ner på det, säger Cecilia.

Idag när Cecilia har levt med sjukdomen i några år har hon lyckats hitta sätt att vända den till något mer positivt. Sina erfarenheter får hon användning av i jobbet. Det har gett henne en djupare förståelse för vad som krävs för att man ska lyckas förändra sina rutiner och hitta nya sundare vanor, att det inte alltid är enkelt, men att det heller aldrig är omöjligt.

Nyckeln till ett hälsosammare liv

Lust är det som Cecilia lyfter som den viktigaste komponenten för att komma igång med träning och en hälsosammare livsstil. Hon menar att det finns en rörelseform som passar alla, det handlar bara om att hitta den som är rätt för just dig. Testa lite olika aktiviteter, känn in vad som fungerar – och sluta jämföra dig med andra.

– Har du en kropp som säger ifrån vid vissa aktiviteter, gör det inte! Du kanske får ont av att löpträna, skippa det då. Prova cykling eller stavgång i stället. Det viktiga är att förstå att du inte gör det för någon annan, investera i din hälsa för att just du ska må bra.

Cecilia Bergroth

Ålder: 43 år

Bor: På Solberget, utanför Mariehamn.

Familj: Gift med Oskar, har tillsammans barnen Elsa, 12, och Adrian, 8.

Bakgrund: Sjuksköterska, med övergripande hälsa som specialistkompetens.

Få en kostnadsfri hälsoträff

Ömsen Hälsa är i grunden en traditionell sjukkostnads- och olycksfallsförsäkring, men med den stora fördelen att du får hjälp att aktivt arbeta med din hälsa. Efter att du har tecknat försäkringen bokar du enkelt in din första hälsoträff via Min sida på ömsenhälsa.ax. Där fyller du också i en enkät med frågor om din livsstil, som ligger till grund för hälsoträffen som hålls på hälso- och sjukvårdskliniken Medimar. I god tid före träffen kommer du till Medimar för att lämna några blodprover som också ingår. Hälsoträffen har fokus på fyra områden – kost, motion, sömn, stress och återhämtning. Hälsocoachens roll är att utan pekpinnar och förbud inspirera och uppmuntra dig till en livsstil som ger dig fler friska dagar. Vid behov ingår en uppföljning av dina individuella mål, antingen genom en ny hälsoträff eller per telefon. I Ömsen Hälsa ingår en till tre hälsoträffar vart tredje år.

Hälsocoach Lovisa

Träffa din hälsocoach som hjälper dig hitta en hälsosammare livsstil.

För dig som Ömsen Hälsa kund finns Lovisa och hennes team på Medimar, som gärna hjälper dig hitta ditt sätt för mer balans och hälsa i livet.

Boka din träff i appen eller direkt till Medimar på telefon 018 14404.

Fler artiklar