Kvinna vandrar i skog

Vandra på ojämn mark

Att vandra på ojämn mark är bra för hälsan på flera sätt. Det är skonsam träning för hela kroppen, minskar risken för flera livsstilssjukdomar, är stressbefriande och inte minst – du får massvis med frisk luft. De vackra vyerna och naturupplevelsen följer med på köpet.

Oavsett om du beger dig ut i naturen och går en kort eller lång sträcka, i plan eller mer kuperad terräng, är det alltid en god idé att vandra. Vandring gör gott för både kropp och själ, och är en god investering i din hälsa. Allt som krävs är ett par bra och bekväma skor, lämpliga kläder för rådande väderförhållanden, gärna en flaska vatten, kanske myggmedel och varför inte kaffe i termos och en lättare matsäck att förtära vid en vacker utsiktsplats.

En smått bortglömd aktivitet

Människan har vandrat sedan urminnes tider. Förr många, många tusen år sedan var det så jordens kontinenter befolkades. Man vandrade från Östafrika via Mellanöstern, Himalaya och Asien, vidare över Berings sund, genom Amerika och söderut till Australien. Förfäderna i vår del av världen vandrade västerut, korsade Europa och tog sig hela vägen hit till Norden.

Ändå är vandring, eller promenader, något som vi inte ägnar oss tillräckligt åt i dagens samhälle, där det mesta handlar om att hålla ett högt tempo. Att vandra eller gå är därför något av det mest radikala vi kan göra, menar den norske äventyrsvandraren Erling Kagge. Och också något av det viktigaste vi kan göra för vår fysiska och psykiska hälsa. Han menar dock att de hälsobefrämjande effekterna bara är en del, lika viktigt är det att fråga sig varför vi går, vad vi går ifrån – och vad vi går till. För vandring kan ge dig nya perspektiv på livet.

”Man kan gå i tysthet, se på naturen och bara njuta. Det är ren avkoppling!”

/Marita Selander, vandringsfrälst ålänning

Marita Selander och hennes väninna Brita i vandringstagen.

Fördelar med att gå i terräng

Genom att upprepade gånger placera en fot framför den andra på ojämnt underlag ökar chansen till fler friska dagar i livet. Vandring sänker ditt blodtryck, ökar fettförbränningen och minskar risken för hjärt-kärlsjukdom, diabetes, benskörhet och depression.

Våra fötter är med sina tjugosex ben, trettiotre leder och hundratalet senor, muskler och ledband det som håller kroppen upprätt och i balans. När du går upp och ner i terrängen aktiverar du fler av dessa jämfört med om du går på asfalt eller gymmets löpband. Rörelsen blir inte heller lika monoton, vilket tränar din bålstabilitet, då du måste lyfta ordentligt på fötterna ibland eller hoppa undan för en sten eller trädrot.

I kuperad terräng får du ett intervallpass utan att du knappt tänker på det. Med ett par vandringsstavar aktiverar du även överkroppen, vilket ökar energiförbrukningen. Bär du dessutom på packning blir du ännu starkare på sikt.

Vandring som stresshantering

I Japan använder man uttrycket ”shinrin-yoku”, som översatt blir att ”skogsbada”. Det är en sorts terapi för att hantera stress, något det har satsats på i Japan sedan 1980-talet för att motverka att hundratals japaner arbetade ihjäl sig varje år. Att gå ut i naturen och lyssna till fågelkvitter, känna doften av frisk luft, skåda färgglada löv, få närkontakt med träd, mossa och gräs, och kanske smaka på ett eller annat bär visade sig göra underverk för hälsan.

Forskning visar att pulsen går ner, blodtrycket sjunker och stresshormonet kortisol minskar i kroppen av att vistas i naturen och ”bada” sitt inre. Effekter som kan uppnås redan efter fem minuters skogsvandring. Vi slappnar av och återhämtar oss mentalt. Vi släpper negativa tankar och känslor och fyller på med mer positiva. En annan effekt är att de antimikrobiella eteriska oljor som vissa träd och växter utsöndrar för att skydda sig mot bakterier och insekter, även har visat sig stärka immunförsvaret hos oss människor.

Tänk (lite) på tekniken

Även om du inte behöver ha någon särskild teknik när du vandrar finns det ändå små knep att ta till för att vandringen ska bli så enkel, lustfylld och skonsam som möjligt. Håll korta steg för att snabbt kunna parera hinder längs vägen, var stabil i bålen så att överkroppen inte rör sig för mycket från sida till sida och hjälp till med armarna när du går.

Apropå teknik. Stäng av mobilen, sätt den på ljudlös, eller lämna den hemma. När du vandrar får du störst effekt när du verkligen är närvarande och blir ett med naturen.

Källor: Friluftsfrämjandet, Naturvårdsverket och Karolinska Institutet (samtliga i Sverige), Sveriges lantbruksuniversitet samt boken ”Att gå: ett liv i rörelse”, av Erling Kagge.

Vandringsleder och stigar på hemmaplan

Lövängar, havsutsikt, släta berghällar, kuperad terräng, kulturbebyggelse eller fornminnen? Såväl på fasta Åland som i den åländska skärgården finns markerade vandringsleder och vandringsstigar i omväxlande miljö. Gå ut och utforska naturen där du bor!

Längre vandringsleder

Vandra en kort sväng eller välj att gå en eller ett par etapper av en längre led. Eller vandra i flera dagar och upptäck nya delar av din hemtrakt.

  • Kyrkleden, 13 kilometer. Sträcker sig mellan Kastelholm och Bomarsund.
  • Lemlandsleden, 25 kilometer. Sträcker sig från Lemströms kanal till Lumparsund.
  • Sadelinleden, 63 kilometer. Går igenom Hammarland, Jomala och Finström, med Geta som slutdestination.
  • S:t Olofs sjöled, 205 kilometer (från finska Galtby till svenska Grisslehamn). Världens första pilgrimsled med sju etapper genom skärgårdsmiljö. Leden sträcker sig från Åbo i Finland, genom Ålands skärgård, fasta Åland, över till Sverige där den ansluter till S:t Olavsleden som går ända till Trondheim i Norge.

Kortare vandringsstigar

Som du säkert vet har Åland många naturreservat, faktiskt hela 44 stycken. Alla är inte lämpliga att vandra runt i, men de som är det räcker till och blir över. Har du kanske redan hittat din favorit bland alla vandringsstigar? Stigarna som finns är 1–8 kilometer, från lätta till medelsvåra. Vattentäta skor med bra grepp är att föredra, då det kan vara blött och halt.

Våren 2018 fick tio vandringsstigar digitala kartor, nya skyltar och markeringar. Dessa är Borgboda, Godby Arboretum, Herröskatan, Höckböleholmen, Kungsö, Långbergen, Nåtö, Prästgårdsnäset, Ramsholmen och Stornäset. För en lektion i kultur och historia finns Kulturnaturstigen i Prästö, cirka 5,5 kilometer, och Medeltidsstigen i Geta, 2,5 kilometer.

Från utsiktstornet i Getabergen utgår Grottstigen, ca 5 kilometer, med fascinerande bergsformationer och svindlande branter. Härifrån utgår även Trollstigen, ca 1 kilometer, som berättar en spännande saga om troll, drakar och andra figurer – perfekt för familjen.

Karta över leder och stigar

Även om du känner till omgivningarna kan en karta vara på sin plats när du ska ut och vandra. På Visit Ålands hemsida hittar du nedladdningsbara kartor över flera vandringsleder och stigar, där kan du också uppdatera dig på vilka regler som gäller när du vistas i naturen.

 

Fler artiklar

Du vet väl om att vi har en app!

Du som kund kan ladda ner den här.