Kvinna sitter vid fönster med ansiktet vänt mot solljus

Varde ljus – hälsonyttan av att lysa upp livet

Vissa älskar den mörkare tiden på året, tänder ljus och riktigt maxar myset. Andra mår sämre än vanligt, ibland så pass att det leder till en årstidsbunden depression. Oavsett vilken kategori du tillhör är ljuset, och då i synnerhet dagsljuset, viktigt för oss alla – för fler friska dagar. Här ger vi dig sex anledningar till att belysa ditt liv!

Visste du att när dina ögon möter ljus går det en signal till det område i hjärnan som styr hormonutsöndring, humör och aptit? När det mörknar utsöndras hormonet melatonin som gör att du blir trött och vill sova och när det ljusnar avstannar utsöndringen av melatonin.

Ljuset är med andra ord viktigt för vår dygnsrytm och vår sömn, men även för ditt allmänna välbefinnande och dina matvanor. Naturligt dagsljus är att föredra framför elektriskt ljus, eftersom dagsljuset under årets alla dagar, oavsett väder, är starkare än artificiellt ljus. En grå vinterdag är belysningsstyrkan cirka 5 000 lux och en solig sommardag cirka 100 000 lux medan belysningsstyrkan hos artificiellt ljus normalt ligger mellan 100 och 1 000 lux.

Dosen dagsljus du utsätts för när du vistas utomhus sommartid är en viktig källa till D- vitamin. Vintertid räcker dagsljuset inte till för att vi ska kunna producera D-vitamin, men även då hjälper utomhusvistelse kroppen att må bra på många andra sätt.

6 skäl till att belysa ditt liv

Motverka störningar i dygnsrytmen

Ljuset styr vår dygnsrytm genom att öka produktionen av sömnhormonet melatonin när det skymmer och minska produktionen det när det ljusnar. På vintern, när vi får för lite dagsljus, kan hormonbalansen bli störd. Det är därför många känner sig mer trötta på vintern än på sommaren. Även om inomhusbelysningen inte fullt ut kan kompensera för det minskade dagsljuset, kan du motverka tröttheten genom att tända många lampor på morgonen.

Få bättre sömn

Produktionen av sömnhormonet melatonin ska egentligen börja när solen går ner och sluta när solen går upp. Men för många börjar inte produktionen av melatonin förrän sent på natten. Det beror på att den som vistas för lite utomhus och utsätts för mycket artificiellt ljus från skärmar kvällstid får en rubbad melatoninrytm. Receptet för förbättrad sömn är därför så mycket dagsljus som möjligt under dagen, gärna i kombination med motion, och att släcka ner på kvällen och särskilt att minska användningen av skärmarnas blå ljus.

För ett ökat välbefinnande

Sömnhormonet melatonin samarbetar intimt med må-bra-hormonet serotonin, vilket bland annat påverkar aptiten och humöret. När vi nås av dagsljuset på morgonen börjar kroppen producera serotonin, men under de mörkare höst- och vinterdagarna bildar kroppen mindre serotonin. Det gör oss både trötta och minskar känslan av välbefinnande. En alltför låg dos serotonin kan till och med leda till depression. Vissa drabbas av depression varje vinter, så kallad årstidsbunden depression. Förebygg depressionen med så mycket utomhusvistelse som möjligt, arbeta nära ett fönster och prova ljusterapi.

Minska risk för övervikt

Lägre halter serotonin leder också till ett ökat sug efter snabba kolhydrater och alkohol, något som lätt sätter sig runt midjan som extrakilon. Motverka serotoninbristen genom att motionera utomhus i dagsljus. Börjar du se ett mönster? Vi är inte klara än.

Fylla på D-vitaminförrådet

Solens strålar är den viktigaste källan till D-vitamin som reglerar kalkbalansen i skelett och tänder samt motverkar osteoporos (benskörhet). Under sommarhalvåret producerar kroppen själv huvuddelen av det D-vitamin de allra flesta behöver. Det räcker med en kvarts utomhusvistelse om dagen för att D-vitaminförrådet ska fyllas på. Under vinterhalvåret blir däremot kosten, exempelvis fet fisk och D-vitaminberikade mejeriprodukter, den viktigaste D-vitaminkällan. Hög ålder, mörk hud, heltäckande kläder och mycket innesittande kan göra att vissa personer behöver äta tillskott av D-vitamin.

Motverka arbetsskador

Belysningen på arbetsplatsen är viktig. En felaktigt utformad belysning kan orsaka olyckor och bidra till trötta ögon, huvudvärk och spänningar i nacke, axlar och rygg. Ett arbetsrum utan fönster kan dessutom ge för lite dagsljus, vilket leder till onödig trötthet. Kolla därför upp hur det ser ut just på din arbetsplats och vad du kan göra åt eventuella brister.

Källor: av.se, arbetsmiljoupplysningen.se, vetenskaphalsa.se samt forskning.se.

3 tips för en ljusare tillvaro

Gå ut

Det bästa sättet för att må bra under årets mörka period är att vara utomhus minst en timme på förmiddagen. Inget inomhusljus i världen kan mäta sig med naturlig vara.

Testa ljusterapi

Ljusterapi kan bromsa årstidsbunden depression. Genom att tidigt på morgonen exponeras för starkt ljus minskar kroppens produktion av sömnhormonet melatonin. Ljusterapi innebär att du sitter framför en lampa som ger ljus på upp till 2 500 lux. Behandlingen genomförs på morgonen varje dag under minst 20 minuter.

Campa

Om du har problem med dygnsrytmen, testa att lämna civilisationen i några dagar och ge dig ut i naturen. I en svensk-amerikansk studie fick en grupp människor campa i naturen i några dagar. När de kom hem igen var alla morgonmänniskor. Genom att leva utan artificiellt ljus och i samklang med solens upp- och nedgång fick försökspersonerna en naturlig dygnsrytm.

Fler artiklar

Du vet väl om att vi har en app!

Du som kund kan ladda ner den här.