Färgglada piller bland frukt och grönsaker.

Vem behöver (egentligen) kosttillskott?

Trots det massiva utbudet av olika slags vitaminpiller, kapslar med fiskolja och allehanda pulver är kosttillskott onödigt för de allra flesta. Men den som planerar att bli gravid, barn upp till två år och veganer behöver i regel få i sig vissa näringsämnen som tillskott.

På apotek, hälsokostbutiker, i vanliga mataffärer och inte minst på nätet. Överallt kan du handla olika kosttillskott. Och handlar är det många som gör. Varför, kan man undra, när majoriteten av den friska befolkningen i Norden inte lider av näringsbrist. Trots att flertalet av oss verkligen inte äter enligt de rådande kost- och näringsrekommendationerna.

Ett koncentrerat tillskott

Kosttillskott klassas som livsmedel och ska användas som ett komplement till mat. Det handlar om koncentrerade källor till näringsämnen som vitaminer, mineraler, essentiella fettsyror och aminosyror eller andra ämnen som örter och växtextrakt. Du kan inta dessa bland annat i form av tabletter, kapslar, pulver och ampuller.

Tillverkaren och säljaren ansvarar för att kosttillskottet är säkert, då det inte finns något förfarande för godkännande eller registrering. Det är inte tillåtet att påstå att produkten kan förebygga, behandla eller bota sjukdomar. Då måste den vara läkemedelsklassad.

Vanlig mat ger bäst effekt

Det är inte bara mängden näringsämnen som spelar roll för din hälsa. Vilka livsmedelskällor som näringsämnena kommer från och hur olika livsmedel samspelar med varandra har också stor betydelse för hur tillgängliga de blir för kroppen att ta upp. Något som kosttillskott än så länge inte kan konkurrera med, då de inte förekommer i ett naturligt sammanhang.

På senare tid har det kommit mycket forskning kring ”food matrix”, som handlar om att ett livsmedel är mer än summan av dess ingående näringsämnen. Det kan hjälpa till att förklara varför två livsmedel med samma mängd näringsämnen ger olika hälsoeffekterna.

Folsyra för friska foster

Under en graviditet ökar behovet av folat – ett vattenlösligt B-vitamin som behövs för celldelning och bildning av blodkroppar. Folat finns i gröna bladgrönsaker, kål, bär, baljväxter, fullkornsprodukter, lever och leverpastej.

Kvinnor som planerar att bli gravida rekommenderas att äta tillskott i form av folsyra, ett motsvarande syntetiskt vitamin, då det förebygger ryggmärgsbråck hos fostret. Det är bra att börja inta folsyratillskott cirka två månader före planerad graviditet och fram till slutet av graviditetsvecka 12. Det rekommenderade intaget av folat/folsyra är 500 mikrogram.

Även efter graviditetsvecka 12 är det viktigt att fortsätta äta mat som är rik på folat eller berikad med folsyra. Det behövs för fostrets utveckling och mammans blodbildning.

D-vitamin upp till två år

Det är få vitaminer som vi riskerar att få i oss för lite av, men D-vitamin är ett av dem. D-vitamin reglerar kalkbalansen i skelett och tänder. Barn som får brist på vitaminet kan drabbas av rakit, ”engelska sjukan”, vilket visar sig som mjukt, missformat skelett.

Rekommendationen för D-vitamintillskott skiljer sig åt mellan helammade och flaskmatade spädbarn, då D-vitaminhalten i modersmjölksersättning och tillskottsnäring höjdes för en tid sedan. Exakt dosering kan du läsa mer om här.
Till ersättning räknas även D-vitaminberikad gröt och välling. Barn mellan ett och två år ska ha 10 mikrogram D-vitamintillskott oberoende av vad de äter i övrigt.

 

D-vitamin genom livet

D-vitaminbrist hos vuxna visar sig som benuppmjukning, osteomalaci. Via maten får vi i oss vitaminet från fisk, särskilt lax, sill, makrill och tilapia. Ägg och kött innehåller också en del D-vitamin, liksom D-vitaminberikade mjölkprodukter, växtdrycker och matfettsblandningar.

Det mest effektiva sättet att få i sig D-vitamin är dock att vistas i solen, då det bildas i huden. Vitaminet lagras i kroppen, så det lönar sig att bunkra under sommarhalvåret för att sedan täcka behovet under vinterhalvåret.

Alla som inte äter fisk och D-berikade livsmedel eller bär kläder som täcker ansikte, armar och ben eller inte är ute i solen under sommaren samt alla över 75 år rekommenderas att äta tillskott av D-vitamin. Den senare gruppen och alla med liten solexponering har ett dubbelt så stort behov som övriga vuxna, 20 mikrogram i stället för 10 mikrogram per dag.

Tillskott vid vegankost

Den som äter vegankost, alltså enbart mat från växtriket, behöver äta varierat och näringsrikt. Ett vitamin som kan vara svårt att få i sig är B12, som behövs för bildning av röda blodkroppar och för att perifera nerver och hjärnan ska fungera normalt. Då de främsta källorna är kött, fisk och mjölkprodukter är tillskott att rekommendera, även av jod.

Barn som får vegansk mat behöver få i sig B12 och D-vitamin, antingen som tillskott eller genom berikade produkter. Kalcium, riboflavin, järn, selen, zink, jod, omega 3-fettsyror och protein är andra näringsämnen att vara uppmärksam på att barnet får i sig tillräckligt av.

Källor: Nordiska näringsrekommendationer 2012, Statens näringsdelegation (VRN) och Institutet för hälsa och välfärd (THL), Livsmedelsverket, SVT-programmet Vetenskapens värld och avsnittet ”Sanningen om vitaminer”, forskning.se samt boken Vego i världsklass av Linda Bakkman, Gustav Johansson och Anna Richert.

 

Vårdcoach Linda Willfors

Osäker - kontakta vårdcoachen

Givetvis kan det finnas speciella situationer där du kan behöva göra en utredning kring din näringsstatus, vilket skulle kunna resultera i att du behöver äta något slags kosttillskott. Exempelvis om du lider av konstant trötthet, känner dig håglös eller tappar mer hår än du brukar. Som Ömsen Hälsa-kund kontaktar du vårdcoachen, som lotsar dig till rätt hjälp.

Inspirerande läsning

Det här var en av våra artiklar som vi ger ut till alla våra Ömsen Hälsa kunder för att sporra till sundare livsstilsval. 

Vi uppdaterar artiklarna varje månad så att du som kund får inspirerande och aktuell läsning på vår inloggade sida och i vår app.

 

Fler artiklar

Du vet väl om att vi har en app!

Du som kund kan ladda ner den här.