Stefan och Fia står utomhus och Fia lutar sig mot Stefan

Vi som hälso- och träningsturistar

Ledighet är för många synonymt med lugna, lata dagar, men allt fler väljer att turista genom träning. Som Fia Häggblom och Stefan Mattsson, till vardags skadereglerare på Ömsen. Efter att ha läst deras inspirerande berättelser vill du kanske själv prova!

Hälsoturism har funnits länge, men på senare år har träningsturism växt fram som en allt större näring och trend inom resebranschen. Vanligast är olika slags träningsresor, till ett specifikt hotell med all-inclusive eller under enklare former, vissa där man transporterar sig via exempelvis cykling och löpning mellan övernattningarna.

Det finns resor som är inriktade på den som främst vill komma igång att röra på sig mer, andra vänder sig till elitmotionärer – och allt däremellan. Vad skulle få dig intresserad av att prova på? Gruppträning, ridning, surfing och vandring? Eller kanske ett motionslopp med möjlighet att boka både resa och boende i samma veva? Många arrangörer erbjuder också aktiviteter av det mer lugna och återhämtande slaget, som yoga, meditation, personlig utveckling och spa. Eller varför inte kombinera träningspassen med vinprovning?

Mindre, nischade resebyråer var först ut med aktiva resor inom hälso- och träningsturism. Numera har de flesta stora researrangörerna inte bara träningsresor på menyn, utan även hotell och semesteranläggningar som är särskilt inriktade på träning och hälsa. Många gånger lockar arrangörerna med kända träningsprofiler och föreläsare.

Med dagens utbud finns det något för alla; singelresenärer, kompisgänget, träningsnörden eller barnfamiljen – oavsett om man vill avsätta en hel vecka eller mer, en långweekend eller bara enstaka dagar. Resmålen kan vara fjärran eller när, för glöm inte bort att det oftast finns mycket att upptäcka på hemmaplan. Energin det ger att hälso- och träningsturista följer ofta med in i vardagen och kan ge ytterligare motivation till att fortsätta hålla igång.

Kropp och själ i balans

Fia Häggblom har arbetat som skadereglerare på Ömsen i drygt tio år. Sedan hösten 2018 har hon hand om frivilliga personförsäkringar, där den specialdesignade sjukkostnads- och olycksfallsförsäkringen Ömsen Hälsa ingår.

För Fia är det en livsstil att träna och röra på sig regelbundet. Ett intresse som har blommat ut ordentligt de senaste sju åren, som en följd av att hon började få ont i knäna.

- Jag har artros, så jag behövde ägna mig åt träning som var mer allsidig och skonsam, men som också stärkte mitt själsliga mående, berättar Fia.

Lösningen blev att varva olika träningsformer; dans, yoga, pilates, simning och styrketräning – en hälsosam och hållbar mix där varje del bidrar till helheten.

- Dansen handlar väldigt mycket om glädje och spontanitet, i yogan kan jag landa och återhämta mig, simningen har en lugnande effekt och tack vare styrketräningen kan jag göra allt det andra, förklarar Fia.

”Det är så otroligt roligt”

Våren 2017 åkte Fia Häggblom på sin första hälso- och träningsresa till Fuerteventura, den näst största ön i den spanska ö-gruppen Kanarieöarna. Sedan dess har det blivit ytterligare tre träningsresor till samma resmål, men med olika arrangörer, hotell och inriktning.

Jag hörde först talas om hälso- och träningsturism för kanske tio år sedan, och jag är så glad att tog steget att åka iväg. För det är så otroligt roligt!

Utbudet på de olika resorna har varierat, allt från 20 till 130 träningspass under en vecka. Utöver det kan man gå på föreläsningar och workshops, men också att ta igen sig i solstolen så klart. Fia har rest lika många gånger på egen hand som i sällskap av en god vän.

- Det är enkelt att resa själv på den här typen av resor. Du träffar människor som delar samma intressen och livsstil, vilket ger mig massvis med inspiration och motivation.

Egypten nästa träningsdestination

I december bär det av och iväg på den femte träningsresan för Fia. Denna gång till Egypten och Apollos nya sporthotell Aqua Vista – powered by Playitas.

- Det är det perfekt sättet att resa på. Träning för mig ska vara lustfylld, inte prestationsinriktad. Jag har inget mål förutom att må bra, det räcker långt.

Fia berättar att hon aldrig känt sig så lätt i kropp och sinne som hon gör i dag.

- Jag fyller 48 år i december, men jag känner mig smidigare och starkare i dag än när jag var 25 år. För då gjorde jag inte allt jag gör nu.

Oavsett vad det är du gillar – att plocka svamp i skogen, att fiska eller syssla med hantverk, tipsar Fia att du ska njuta av det, så länge du kan och vill. För det blir roligare att leva om du väljer att göra saker som skänker dig glädje och välmående.

Viktuppgången blev en väckarklocka

Stefan Mattsson jobbar också som skadereglerare på Ömsen, men med sakskador, främst fastighetsrelaterade. Kollegorna beskriver honom som en riktig hurtbulle.

Haha, jamen det stämmer, för jag kan inte sitta still särskilt länge, säger Stefan.

Som ung spelade han hockey sex dagar i veckan. När han blev pappa räckte inte tiden riktigt till att träna så ofta och med åren blev det färre och färre motionspass.

- Jag la av med träningen nästan helt under en period. Efter det började jag så smått gymma, cykla och springa. Samtidigt fick jag ont i knäna och blev allt tyngre, vilket ju är lätt hänt om man drar ner på takten, berättar Stefan.

Det resulterade i att Stefan fick ett presentkort av sin fru, till en kom-igång-grupp med vägning, mätning av midjemått, träning och råd kring hälsosam mat. Under de tolv veckor som gruppen träffades lyckades Stefan gå ner 20 kilo.

- Alla mina värden var käpprätt åt helvete innan jag gick ner i vikt. På uppföljningen ett halvår senare undrade företagshälsan vad jag hade där att göra, för då var värdena i toppskick. Där ser man hur mycket bra mat och regelbunden träning gör för kroppen!

Blev medlurad av dottern

2014 bestämde sig Stefans dotter för att genomföra En svensk klassiker. Hon bad sin pappa att haka på, varpå han gick med på två av de fyra grenar som ingår. Att skida Vasaloppet och cykla Vätternrundan. Sedan dess åker Stefan Vasaloppet varje år.

- Vi är ett gäng på 30–40 ålänningar som tar oss dit med buss via Viking Line. De ordnar med allt, vilket gör det så mycket lättare. Du behöver bara packa din bag. Sedan blir du skjutsad till starten i Sälen och när du går i mål i Mora finns alla dina grejer kvar i bussen. Därifrån är det bara ett stenkast till hotellet, berättar Stefan.

Vätternrundan har han bytt mot Cykelvasan. Då brukar Stefan hyra en stuga med några kompisar, och sin fru, som också har fastnat för cyklingen.  

- Det är toppen att vi har hittat något vi kan göra tillsammans. Nu senast var vi iväg på en träningsresa till Fuerteventura, där vi cyklade flera mil per dag och gick på olika gruppträningspass. Det är så man ska turista – att ligga i en solstol är inte min grej.

Ingen ursäkt att bli gammal

För två år sedan drabbades Stefan av ryggradsreumatism, vilket i dag är det som främst motiverar honom till att hålla igång med träningen. Annars skulle hans kropp må betydligt sämre. Att skylla på att man börjar bli gammal ger han inte mycket för.

Det är aldrig för sent att komma i form! Allt du gör blir en förbättring. Visst, du kanske inte fixar att springa ett marathon. Men du kan ha som mål att springa fem kilometer. Klarar du det, kanske du kan sikta på att springa en mil, säger Stefan.

Som ung gav träningen verkligen effekt, menar han. Nu, när han har passerat 50-strecket, handlar det mer om att underhålla det man har – vilket är nog så viktigt.

Tips för en aktiv semester

Givetvis behöver du inte resa iväg för att hälso- och träningsturista – det går minst lika bra att göra det på hemmaplan. Varför inte cykla runt hela eller delar av Åland, paddla mellan skärgårdsöarna eller anmäla dig till ett av alla motionslopp? Folkhälsan anordnar läger och simskolor för barn och ungdomar. Håll även utkik efter evenemang bland idrottsföreningar och fritidsledare ute i kommunerna. Ett annat tips är att surfa in på Visit Ålands hemsida. För det finns ofantligt mycket att upptäcka inom hälsa och träning. Bara tänk som en turist!

Fler artiklar