Sofie promenerar vid en strand med ett leende

Hälsa handlar om helheten

Sofie Laurenz jobbar som legitimerad dietist på Ålands hälso- och sjukvård. På fritiden driver hon det egna företaget Dietistkliniken. På så sätt får hon kombinera sin passion för såväl förebyggande som vårdande hälsoarbete. Men vad gör egentligen en dietist?

Sofie Laurenz har så länge hon kan minnas varit medveten och intresserad av det mesta som har med en hälsosam livsstil att göra. Efter gymnasiet i Mariehamn styrde hon därför kosan mot Göteborg för att studera på Kost- och friskvårdsprogrammet. Det fanns bara en hake.

- Efter två år på utbildningen insåg jag att jag inte bara ville kunna ge råd kring mat och hälsa, utan även behandla. Så jag bytte till dietistprogrammet, berättar Sofie.

Hälsointresset har hon sin mamma att tacka för. Mamman är ingen mindre än Marie Juslin-Öström, som driver välkända Maries tårtor i Hammarland.

Ja, hon är bagare, så hon brukar skoja om att hon göder upp folk, medan jag får banta ner dem sedan, haha.

Och visst är det så att en dietist ofta hjälper folk att gå ner i vikt, men yrket handlar om så mycket mer. På Ålands hälso- och sjukvård, där Sofie är heltidsanställd, möter hon patienter med alla möjliga slags åkommor och sjukdomar. Det kan vara alltifrån cancer, diabetes och njursjukdom till ätstörningar, födoämnesallergier och undernäring.

- Undernäring är ett stort problem inom vården, och det är något vi jobbar stenhårt i team för att motverka då det påverkar hälsostatus så negativt, säger Sofie.

”Det borde läggas betydligt mer tid och resurser på att förebygga ohälsa.”

Hon förklarar att dietister på de större sjukhusen, som Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm, i regel är specialiserade inom ett område. Så fungerar det inte på Åland eftersom befolkningsunderlaget är betydligt mindre.

- Jag och min kollega jobbar med allt, från vaggan till graven. Det har lett till att jag kan mycket om mycket, men jag kommer aldrig kunna bli specialist på allt.

För att kunna ge rätt kostbehandling till de olika diagnoser som Sofie ställs inför gäller det att vara uppdaterad. Förutom att läsa branschtidningar och vetenskapliga artiklar lyssnar hon på flertalet poddar och åker på relevanta kongresser.

På kvällar och helger driver Sofie det egna företaget Dietistkliniken. Hon startade sin privata verksamhet för att kunna påverka människors hälsa i ett tidigare skede än i vårdfasen.

- Det borde läggas betydligt mer tid och resurser på att förebygga ohälsa. Ett arbete som börjar redan hos den gravida kvinnan, med ett nytt liv. Har du fått med dig en bra grund redan som barn, är det lättare att leva hälsosamt som vuxen.

Till Dietistkliniken söker sig folk av olika anledningar, men vanligast är ändå att man vill gå ner i vikt. Klienten får skriva matdagbok under en vecka, som de går igenom tillsammans.

”Vill du bygga muskler måste du äta tillräckligt!”

- Men maten är bara en del. Lika viktigt är det med träning, sömn, stress och vila. Hur ser vardagen och livet i övrigt ut? Hälsa handlar om helheten, det är det många som glömmer bort, och då spelar det ingen roll hur pass hälsosamt du äter, säger Sofie.

Mycket av Sofies roll handlar om att coacha, att finnas där som ett peppande stöd, som kan ge ett kvitto på att man är på rätt väg.

- Jag sitter inte på några supermagiska fingrar. Det är det vardagliga i fokus, att få till det, för det är då det gör skillnad i längden.

Precis som läkare är dietist ett legitimerat yrke, med rätt att ge individuella kostråd och kostbehandlingar vid sjukdom. Därför kan man undra varför det florerar så många olika kostråd och budskap kring mat och hälsa i media, böcker, bloggar och på andra ställen.

- En läkare har stor auktoritet, men vi dietister har inte riktigt det än. Ska du laga din bil går du till en bilmekaniker, snarare än att gå till grannen och fråga. Men när det gäller mat och hälsa, ja, då kan vemsomhelst ge råd och folk godtar vadsomhelst.

Sofie menar att de allra flesta vet vad som är bra, ”vanlig” mat, men har full förståelse för att det är svårt att sålla bland alla motstridiga kostbudskap. Så hur ska man navigera bland dem?

- Visst kan det komma en enstaka studie som säger att ägg är dåligt, men det betyder inte att all annan seriös forskning ska omkullkastas, förklarar Sofie.

I sitt jobb försöker hon utbilda sina klienter och patienter att skaffa sig ett kritiskt öga för att själva kunna lotsa sig genom hälsodjungeln.

- Forskare och vi som jobbar kliniskt med mat och hälsa är väldigt eniga om vad som gäller. Det finns en stomme som är stabil, och det är egentligen bara den vi kan uttala oss om tills det har kommit tillräckligt mycket ny och kvalitativ forskning som ger fog att uppdatera våra nordiska näringsrekommendationer, säger Sofie.

Kort summerat handlar bra, ”vanlig” mat, om att äta mycket frukt och grönsaker, produkter med fullkorn, magra proteinkällor från kött, fågel, fisk, skaldjur och vegetabilier samt gärna magra mejeriprodukter. Att minska på godis, glass och läsk, äta på regelbundna tider och att anpassa det man äter till sin fysiska aktivitetsnivå är andra viktiga parametrar. Det är okej att äta allt – men inte alltid. Generella kostråd är en sak, men att ge detaljerade kostråd som passar alla är omöjligt. Det beror helt på vem du är och hur du lever ditt liv. Sofie möter till exempel personer som tränar mycket, men äter för lite, med uteblivna resultat som följd.

Mat, träning och vila – allt hänger ihop som en gyllene triangel. Du behöver alla bitarna, och anpassa dem till varandra.

Just denna koppling har Sofie föreläst om för unga idrottare. För att ge en aktiv kropp tillräckligt med bränsle behöver man fylla på med flera mellanmål, återhämtningsmål och kvällsmål efter träningen. Där igen har föräldrarna en viktig funktion, menar hon.

I december 2018 blev Sofie mamma för tredje gången, så just nu är hon föräldraledig. Eller ledig och ledig, med tre barn under fem år i familjen är det minst sagt fullt upp om dagarna. Att bli förälder har inte förändrat Sofies syn och inställning till mat och hälsa, snarare förstärkt uppfattningen om att det gäller att börja i tid för att skapa hållbara livsstilsvanor. Och apropå helheten, fått henne att omvärdera synen på sitt arbete.

- Innan jag fick barn var jobbet väldigt centralt, men nu när barnen är små vill jag ta hand om dem och umgås mycket, det är viktigast. Jobbet finns ju kvar.

Att äta mycket frukt, grönsaker, bönor och linser är inte främmande för Sofies äldsta söner. Barn gör bekant som vi vuxna gör, inte som vi säger.

Det är inte varje dag de vill äta det som bjuds, men jag hetsar inte upp mig. Kanske smittar lugnet av sig och gör att barnen liksom jag får en mer avslappnad inställning till hälsa, det är jag vad hoppas i alla fall, säger Sofie och skrattar.

Sofie Laurenz

Ålder: 31 år.

Bor: I Mariehamn.

Familj: Gift med Daniel, sönerna Milton, 4, Vincent, 2, och Zander, född i december 2018.

Gör: Jobbar som legitimerad dietist på Ålands hälso- och sjukvård samt driver egna företaget Dietistkliniken. Är även utbildad personlig tränare.

Fritidsintressen: Som trebarnsmamma är det fullt upp och den mesta tiden tillbringar jag med familjen eller genom att umgås med mina vänner. Innan jag fick barn tränade jag en hel del, jag har bland annat sprungit två Stockholm Marathon, och så gillar jag att gymma.

Favoritmat: På restaurang beställer jag gärna biff och pommes frites, jag gillar rätt enkel mat. Pizza är också gott, och nu senast testade jag halloumiburgare. I hemmaköket blir det många storkok nuförtiden, och alltid mycket frukt och grönsaker.

Dietistens 3 bästa hälsotips

Närbild på Sofie med ett leende
Se till helheten

Alldeles för många fokuserar på smådetaljer, som vilket matfett de ska ha på mackan eller om de borde äta vitaminpiller i stället för att få i sig mer frukt och grönsaker. Ät hälsosamt till 80 procent, så kan 20 procent vara mindre bra.

Fysisk aktivitet

Fysisk aktivitet är suveränt på alla plan och daglig motion är superviktigt, liksom att inte sitta still i för långa perioder. Hitta en träningsform som du tycker är rolig, det håller i längden jämfört med om du ser träning och motion som ett nödvändigt ont.

Förändra inte allt på en gång

Ibland kan det vara bättre att strunta i motionen, och fokusera på maten först. Sedan lägger du till rörelse och träning, eller vad det nu är i övrigt du önskar förbättra i livet. Hälsa handlar om att hitta sunda vanor som du kan hålla på sikt, annars faller du tillbaka och då har du inte vunnit särskilt mycket.

Hälsocoach Lovisa

Träffa din hälsocoach som hjälper dig hitta en hälsosammare livsstil.

För dig som Ömsen Hälsa kund finns Lovisa och hennes team på Medimar, som gärna hjälper dig hitta ditt sätt för mer balans och hälsa i livet.

Boka din kostnadsfria träff till Medimar på telefon 018 14404.

Boka din egen hälsoträff

Vill du få hjälp att se över din livsstil och träffa någon som kan peppa dig till att göra önskvärda förändringar för fler friska dagar? I Ömsen Hälsa ingår en till tre hälsoträffar vart tredje år. Du får då möta Ömsens hälsocoach som ger dig handfasta tips och råd kring mat, motion, stress och återhämtning utifrån just din individuella livssituation. Om du inte redan har bokat tid till din första hälsoträff, gör du det enkelt via Min sida. I samma veva fyller du i en enkät med frågor om din livsstil, som ligger till grund för mötet med hälsocoachen. I god tid före din första träff kommer du till Medimar för att lämna några blodprover.

Fler artiklar