Man går ensam bland julbelysning

Känner du dig ensam? Så kan du hantera det!

Egentid är en lyx. Om den är självvald. Annars kan det göra ont. De negativa hälsoeffekterna av ofrivillig ensamhet  är faktiskt jämförbara med rökning. Ensamheten drabbar immunförsvaret och kan leda till depression och kronisk stress, som i sin tur gör att vi lättare drabbas av hjärtinfarkt och stroke. Psykoterpeuten Monica Danielsson på Medimar ger råd. 

Hur påverkar ensamhet oss? 

– Det beror på om du är frivilligt ensam eller ofrivilligt ensam, säger psykoterapeuten Monica Danielsson och ser på mig. Hon jobbar på Medimar som KBT-psykoterapeut och kommer i sitt jobb i kontakt med många människor som lider av ensamhet. 

– Att ha egentid är någonting bra. Det ger återhämtning och ny energi, men att känna sig ensam utan ett sammanhang under en lång tid kan vara enormt stressigt både mentalt och fysiskt. Ibland leder det till depression eller andra självdestruktiva beteenden såsom tröstätande och överkonsumtion av alkohol. Ensamhet kan också bidra till ångest och leda till att man utvecklar demens tidigare.

Ensam bland andra

Mycket har ändrats sedan 1950-talet eller 1960-talet, konstaterar Monica. Vi lever mer ensamma idag. Tidigare bodde många i samma hus med mor-och farföräldrar, vilket gjorde att både barn och äldre sällan var ensamma. Jag tror vi har tappat något viktigt när vi isolerat oss i mindre enheter. Barn behöver äldre människor i sitt liv och att även äldre behöver barn, säger hon. 

Monica poängterar även att många idag i vårt stressade samhälle med ständig digital uppkoppling känner sig ensamma in sina relationer. 

– Vi är flockdjur och behöver varandra.

Den sociala gemenskapen blir annat när vi träffas fysiskt. Det är viktigt att känna dig förstådd, ha närvaro och få beröring i dina relationer. Utan det känner du dig ensam trots att du är omgiven av en massa personer. Ungefär var fjärde person besväras av ensamhet . Bland unga och äldre är andelen ännu högre.

Viktigt med beröring

Så vad kan du göra för att lindra känslan av ensamhet ? 

– Ta dig ut, småprata med folk på stan eller i butiken. Skaffa dig ett husdjur. Att få beröring av en katt eller en hund kan hjälpa mycket. Hitta aktiviteter som ger dig glädje och gå med i en förening som intresserar dig. Tillsammans med folk med liknande intressen är det oftast lättare att hitta gemensamma samtalsämnen, säger Monica som upplever att personer som känner sig ensamma ofta förväntar sig att bli avvisade. Det kan därför vara bra att försöka bli medveten om dina egna tankar och ifrågasätta dem och öva på att våga ta initiativ. Hon fortsätter: 

– Det kan vara läskigt att närma sig någon eftersom risken alltid finns att bli avvisad, men även om det känns svårt är det viktigt att försöka öva på det i små steg. Ring en gammal vän eller fråga en ny bekantskap om hon eller han vill ta en kaffe. Det behöver inte vara mer avancerat än så. 

Monica Danielsson på Medimar

Ensamhet går att bryta

Som medmänniskor kan vi se till att ha koll på vår omgivning och lägga märke till om någon verkar ensam eller utanför. Det kan betyda mycket att höra av sig, bjuda med den som inte har en eget sammanhang av familj och vänner och beakta att det vi gör tillsammans inte utestänger någon av ekonomiska skäl.

Då och då träffar Monica i sitt jobb personer som lider av social fobi och lågt självförtroende och har svårt att på egen hand ändra på dysfunktionella tankar som: ”varför skulle någon vilja lyssna på och umgås med mig?”. 

– Då är det viktigt att du delar med dig av dina känslor och tankar för att kunna av exempelvis någon professionell få hjälp med tankemönster som inte är hjälpsamma. I Ömsen hälsa ingår terapi och här på Medimar finns flera terapeuter som är vana att jobba med sådan problematik, säger Monica. 

Fler artiklar