Leif Höglund

Ut på vågorna – Paddla dig till en hälsosam livsstil

Från ett fysiskt adrenalinpass högt uppe på vågorna till en avkopplande tur genom vackra landskap. Kajakpaddling kan betyda många olika saker och går bra att anpassa efter egen nivå. Vi har träffat Leif Höglund från Paddelboden som hittar balans i livet med hjälp av sin kajak. 

Efter en lång vinter inne på ett kontor är det varje år skönt att sätta sig i en kajak och få igång rygg och kropp med rotationer och träning av bålmusklerna på ett naturligt sätt. Det tycker i alla fall Leif Höglund, som ser kajakpaddling mer som en hälsosam livsstil än som en träningsform. 

Om du vill få ett tufft träningspass utav en paddlingtur är det fullt möjligt. När det blåser sydliga vindar surfar Leif på vågorna i Skeppsviken i Eckerö och adrenalinet flödar. 

– Men numera är det inte det jag alla gånger är ute efter, utan istället det psykiska välbefinnandet av att befinna sig mitt ute i vår vackra skärgård. Paddla ut en fin sommardag eller varför inte en vacker höstdag med klar luft, ta med sig lite god middag och njuta av naturen. 

Variera träningsåret så det passar dig

– Med rätt teknik kan du få kajaken att dansa i vågorna. Den blir som en förlängning av dig själv. Det är onödigt att bli skrämd av allting som man kan tänkas behöva kunna. 

– Rent tekniskt kan vem som helst få en kajak att röra sig framåt, säger Leif. 

När Leif började fanns inte några kurser och inte heller några instruktionsvideor på Youtube. Han fick en kajakbok av sin svåger och tillsammans klurade de ut grunderna. Med åren har kunskapen och utbildningarna växt på hög. 

– Jag är en fysisk människa som gillar att leva och äta gott. Efter två knäoperationer har jag svårt att löpträna och axlarna tål inte lika mycket som förr, men gymträning på vintern i kombination med skidträning och kajak gör att jag kan hålla igång året runt. Jag tror på att variera träningsåret på det viset. 

Med bra utrustning och kunskap kan du även paddla året runt. 

– Visst, det är kallare på vintern, säger Leif. Men det är även en upplevelse olik alla andra. Ljuden är annorlunda. Snön dämpar allt. Inga andra människor syns till. Det är nästan som att befinna sig i ett parallellt universum.

Leifs 5 bästa kajakutflykter

  1.  Kobba Klintar. En klassiker jag aldrig tröttnar på. 
  2.  Föglös södra skärgård. Ett myller av små öar. 
  3.  Degersand. För den som vill surfa på vågorna. 
  4. Östra skärgården. Många, mysiga små gästhamnar. 
  5.  Geta och Saltvik. En blandning av insjölandskap och åländsk ytterskärgård. 

Kajakvett

  1. Skaffa dig kunskap. 
  2. Ha alltid med dig sällskap. 
  3. Ha vettiga kläder och utrustning 

Fler artiklar