Man står och tittar uppåt på en klätterställning

Ge dig på hinderbanor – och lär dig tackla vardagen bättre

OCR, hinderbanelöpning, är en av världens snabbast växande idrottsgrenar. Är du sugen på att testa en träningsform som utmanar både din kropp och din psykiska styrka? På Åland finns flera utomhusbanor och även en inomhusbana i Godby på gymmet VIBE. 

Att utmana oss själva och testa våra gränser har alltid lockat oss människor. Speciellt när det kommer till sport. En sport som får dig att göra det är hinderbanelopp, eller OCR (Obstacle course race) som är det officiella namnet på sporten. En av de absolut största träningstrenderna de senaste åren.

Över hela världen dyker det upp nya OCR-lopp som lockar mängder av människor att delta. Visste du exempelvis att ålänningen Pontus Sjöblom elitsatsar inom den växande sportgrenen?

Tränar pannbenet

Gymmet VIBE i Godby, som drivs av Hanna Lundström och Jan-Erik Karlsson erbjuder Ålands första riktiga OCR-bana inomhus. De visar oss runt i deras OCR-hall och berättar att det tidigare varit ett kyllager där. Väggarna har målats och olika hinder och klätterväggar har satts upp upp. 

– Det finns en lättare och en svårare väg över hinderna, säger Hanna och tillägger: 

– OCR tränar musklernas explosivitet , men även pannbenet när du går utanför din bekvämlighetszon. Så samtidigt som du tränar upp din uthållighet, styrka och smidighet växer din psykiska styrka för att kunna tackla hinder i vardagen. 

Löpning och crossfit i ett

Så, okej. Hur går egentligen OCR-träning till? Enkelt förklarat är det en hinderbana som du ska ta dig runt. Träningen passar de som både vill ha inslag av löpning och crossfit i sin träning. Till vanliga hinder hör att klättra över höga väggar, att hänga i rep och ringar, att krypa och att dra eller lyfta tunga föremål.

– Frågan du kommer att ha i ditt huvud är, kommer jag att klara det? Och det är vad som sporrar dig att fortsätta. Speciellt när du till slut övervinner ett hinder, ökar motivationen enormt, säger Hanna. 

Kanske kan jag ta över mig hindret så här. Eller på ett annat sätt. Pröva dig fram. 

– Det gäller att använda din fantasi, säger Hanna.

– Du kan köra ett kort, hett pass eller ett längre. Du kan utmana dig själv eller tävla mot andra. Kanske komma från jobbet på en team-utvecklingsdag, flikar Jan-Erik in. 

OCR-träning utomhus

Är du stark i överkroppen kommer du ha fördel vid hinder där du exempelvis ska hänga. Är du däremot stark och spänstig i benen kommer du att ha det lättare att ta dig över väggar, ta dig upp på ramper och liknande. Hinderbanan består av så många olika moment att du alltid tränar något i kroppen. 

– Men allra bäst är att många tycker träningen är kul. För då blir ju träningen av, säger Hanna. 

Blir du sugen på att prova på sporten? Besök VIBE eller åk till någon av de två utomhusbanor för OCR-träning som finns på Åland – en i Jomala bredvid Vikingahallen och en vid högstadiet i Godby. 

Fler artiklar