Bara ben på en brygga vid vattnet

5 tips för en hälsosam sommar

På sommaren frångår säkert du, och många andra, vardagens rutiner. Sovmornar, sena kvällar, lata stranddagar, grillat, glass och mer alkohol är en vanlig semestermelodi. Men du har allt att vinna på att prioritera hälsan även sommartid – här är våra fem bästa tips.

Den sommartid nu kommer – förhoppningsvis med massa sol, blå himmel, svalkande bad och sand mellan tårna. Vi njuter av lediga dagar och att inte behöva förhålla oss till alla de måsten och rutiner som hör vardagen till utan att vi i stället får vila upp oss från jobb och skola. Så ska det också vara, för det är nu och någon gång under året som vi ska njuta.

Samtidigt är det lätt att glömma bort att sommarnjutningen faktiskt kan bli ännu större om du är snäll mot både din kropp och själ. Att du värnar om din hälsa, inte bara frossar i glass, vin och grillat kött. Även om du är värd allt sådant också, det ena utesluter inte det andra. För om du fortsätter med en hyfsat balanserad livsstil även under sommaren och semester, kommer du känna att du verkligen har lyckats återhämta dig.

Här är våra fem bästa tips på hur du håller hälsan i sommar!

Kvinna sover i en säng
Bädda för goda nätters sömn

Det bästa du kan göra under sommaren och semestern är att ha en regelbunden sömn- och vakencykel. Bestäm en viss tid som du lägger dig, och går upp, varje dag. Nikotin och koffein är stimulerande ämnen som kan försvåra insomningen om de intas för nära inpå. Alkohol ger sämre sömn, medan fysisk aktivitet ger bättre sömn. Ett svalt sovrum gynnar sömnen. Är det svårt att somna på grund av värmen – duscha kallt eller skölj händer och fötter i kallt vatten före läggdags. Tvärtom kan ett varmt bad eller dusch bidra till att lättare göra dig sömnig.

Bord fyllt med sommarmat
Stanna upp och njut av maten

Ta vara på sommarens rika utbud av nyskördade bär, frukter och grönsaker och låt dessa ta stor plats på din tallrik. Grilla mer fisk, skaldjur och grönt, ät fruktsallad till mellanmål, dippa grönsaksstavar vid sidan av chipsen och mixa ”nice cream” med exempelvis frysta bananer, mango och kokosmjölk. Utnyttja det långsammare semestertempot och öva upp förmågan till ”mindful eating”, en metod för att etablera sunda matvanor, långtifrån regler och förbud. I stället handlar det om att stanna upp och reflektera över hur och varför du äter. Tugga långsammare och känn efter vad maten smakar, det leder i regel till mindre överätning.

Barn hoppar från brygga ner i vattnet
Rör på dig mellan slappandet

Du får väldigt mycket tillbaka om du håller igång kroppen på semestern. Tänk kort, men effektivt. En rask 20-minuterspromenad före frukost (och kanske ett dopp i det blå?), ett cirkelpass på gräsmattan med benböj, situps och armhävningar, lek med barnen på stranden eller passa på att ta en simtur, spela badminton, beachvolleyboll eller fotboll. Bestäm roliga utflyktsmål, cykla dit och ha picknick. Och kom ihåg – ju mer du rör på dig, desto godare kommer all sommarmat att smaka! Rörelse håller också magen och humöret i trim.

Tre sommardrinkar
Håll koll på ditt drickande

På sommaren dricker många av oss alkoholhaltiga drycker mer, oftare och inte sällan mitt i veckan. Vanor som kan vara svåra att ta sig ur när vardagen drar igång igen. Välj därför dina tillfällen. Prata med din partner, vänner och familj om hur ni ser på att dricka alkohol när ni är lediga och botanisera bland alla alkoholfria alternativ. En öl vid grillen smakar minst lika bra utan alkohol, alkoholfritt bubbel är toppen i fördrinken och till maten är det gott att blanda saft av fläder, rabarber eller vinbär med bubbelvatten – lika festligt som läskande!

Logga ut och jäkta mindre

Även själen behöver sitt för att hälsan ska vara i balans. Svårt att koppla bort jobbet när du är ledig? Strunta i jobbmejlen, eller bestäm en tid då du kollar den. Ofta vill man hinna med så mycket som möjligt på semestern, men försök lägga in lite luft i schemat och öva dig i konsten att bara vara. Ta en skärmfri dag och läs en fysisk bok. Våga vara tyst och lyssna inåt – perfekt medan du rensar ogräs eller tar en promenad. Och acceptera vädret även när det inte är varmt och soligt. Gå på bio, baka, spela spel eller gör hemma-spa dagar då det regnar.

Fler artiklar