Bastuspis med heta stenar

5 heta hälsoskäl att basta – året runt

Det har med fog kallats för den fattiges apotek – bastubadandet med tusentals år gamla rötter på olika håll i världen. Men vad vet du egentligen om bastuns hälsoeffekter? Här lär vi dig mer och hoppas kunna inspirera till många härliga bastubad framöver!

Enkelt, njutningsfullt och bra för hälsan är en kombination som inte alltid brukar hänga ihop. Men när det gäller bastubadande sammanfaller de. Bastubad kan nämligen förbättra din snabbhet, stärka ditt immunförsvar och påverka ditt psykiska välmående. Bland annat.

I Finland har bastun 2 000-åriga rötter och är en del av kulturen. Kanske är det därför finländarna 2021 blev utsedda till världens lyckligaste folk för fjärde året i rad? För även om bastubadet har mångtusenåriga rötter på flera håll i världen är det just finländarna som har gjort fenomenet internationellt känt.

Uppskattningsvis finns cirka två miljoner bastur i Finland. Även på Åland är bastutraditionen stark och du kan bada i bland annat gammeldags rökbastu, vedeldad strandbastu eller på en flytande bastuflotte. Och bra för hälsan är det – därmed basta!

5 hälsofördelar med att basta

Gymnastik för kärlen

Läkaren och bastubadaren Hans Hägglund har skrivit Bastuboken där han reder ut vetenskapen bakom bastuns hälsoeffekter. Många av de biologiska effekterna av värme liknar de du uppnår av fysisk aktivitet och påverkar bland annat blodcirkulationen. Värmen vidgar också blodkärlen och gör dem mer elastiska.

Bra för hjärtats mående

Med regelbundna och frekventa bastubad kan du också leva längre eftersom du minskar risken för plötslig hjärtdöd och andra hjärt-kärlsjukdomar. Regelbundet bastubadande kan dessutom sänka blodtrycket på lång sikt, både hos de med högt blodtryck och normalt tryck. Dessutom tycks utvecklingen av högt blodtryck kunna förhindras av bastubad.

 

Muskel- och humörkick

I bastuns hetta ökar utsöndringen av bland annat tillväxthormon och endorfin. Tillväxthormon anses vara en viktig orsak till den ökade styrkan och muskelvolym som ses vid kombinationen träning och bastubad. Endorfin ger smärtlindring, fysiskt välbehag och kan även ge en känslomässig kick. Bastubadandet verkar även stärka immunförsvaret och ha vissa antiinflammatoriska effekter.

Stress- och smärtlindrande

I bastun kan du koppla av, njuta och få social gemenskap. Här kan livets goda sidor stötas och blötas liksom svårigheter du möter på. Allt detta bidrar till minskad stress. Produktionen av må bra-hormonet oxytocin stimuleras av värmen och bidrar till en känsla av välbehag, avslappning och samtidig smärtlindring.

Motverkar depression

Även nivåerna av signalsubstansen serotonin, som påverkar vårt humör och välbefinnande tycks stiga i bastuvärmen och läkaren Hans Hägglund rekommenderar därför regelbundna bastubad för människor med depressionssymtom.

Källor: Bastuboken – Heta fakta om bastu och hälsa av Hans Hägglund, Svenska Yle, World Happiness Report, Visit Åland, finland.fi, Vitamin Well, Amelia Hälsa, Svenska Dagbladet, Bastuspecialisten samt Forskning och Framsteg.

Kvinna sitter i infrared bastu

Det helande infraröda ljuset

Infraröd bastu. Populär metod bland kändisar i USA som spritt sig till delar av Norden.

Temperaturen ligger runt 45–55 °C där infraröda strålar på olika våglängder värmer upp utövarna inifrån och på djupet. IR-bastun sägs verka antiinflammatoriskt, stärkande för immunförsvaret, mjuka upp leder, förbättra sömnen och ge huden ny lyster.

Fler artiklar