Pontus Nyman

Pontus hälsoresa

Det är över fem år sedan Pontus Nyman gjorde en helomvändning av sitt liv och påbörjade sin hälsoresa: 10 dåliga armhävningar som blev till 20, mer och mer rörelse varje dag tills det blev dags att ta tag i kosten – och även självförtroendet som var i botten. 

Hur påbörjar man en livsstilsförändring? 

– Jag vet inte riktigt, men en morgon vaknade jag upp och hade äntligen bestämt mig, förklarar Pontus Nyman och ser på mig. Det är över fem år sedan nu och han har nära på halverat sin kroppsvikt.

– En kompis kom hem med en boxningssäck till mig, som jag hängde upp i källaren. Jag började med att slå och slå på den i tio minuter. Jag insåg att all träning är bättre än ingenting och första året försökte jag bara se till att röra på mig lite varje dag. 

Pontus har ända sedan han varit liten varit överviktig och vet inte om det beror på hans gener eller att han på den tiden drack O’boy och åt Frosties som alla andra i hans ålder. 

Testat sig fram

– Jag blev som sagt aldrig mobbad för min övervikt. Det var mobbningen mot mig själv som var värst. Jag skämdes över mitt utseende och kunde nästan aldrig slappna av. Jag kröp ihop för att göra mig själv mindre och försökte hela tiden dra in magen. 

Han slår sig ner vid ett kafébord på Viktors och lutar sig tillbaka i stolen. 

Det har varit en lång process. Första året var framför allt träningen viktigast och han såg till att få in rörelse varje dag på något sätt. Sedan började han även titta på kosten och till en början rasade han i vikt. 

– Jag har inte följt någon speciell diet, utan testade mig fram. I början tappade jag mest muskler och hade inte så bra koll, men jag läste på och lärde mig. Men oavsett vad som är din grej så tror jag det är jätteviktigt att titta på vad som fungerar för en själv. Bara för att något fungerar för exempelvis en influencer på Instagram, så kanske det inte gör det för dig. 

Envishet viktigare än motivation

Mest motiverad blev Pontus när han började se resultat och må bättre – både fysiskt och mentalt. 

– När jag vägde som mest kunde jag knappt ta mig ur sängen och det var omöjligt att böja sig ner och knyta skorna.

Det är en härlig känsla att känna sig smidigare i kroppen och framförallt gladare innanför. 

Ändå vill Pontus understryka att en lägre vikt inte är lika med lycka. 

– Jag brukar säga att det är lättare att dansa nu, men för den skull är inte livet en dans på rosor. 

Han skrattar högt. 

– Ja, du förstår vad jag menar. Men visst är det härligt att ha bättre självkänsla, kunna titta mig i spegeln och märka att du väcker viss uppmärksamhet från det motsatta könet. Speciellt när du är 30 år och singel. 

Han skrattar igen, men det syns i hans ögon att resan varit tuff. 

– Jag har försökt motivera mig själv med att snöa in mig på olika träningsformer och liknande. Jag är väldigt på och av som person och just nu vill jag bli bra på olympisk tyngdlyftning. Tidigare följde jag boxare och lärde mig allt om hur de tränade och åt. 

– Men det är viktigt att veta att framgången inte handlar så mycket om motivation utan mest av allt om envishet. Disciplin vinner över motivation alla dagar. 

En ny livsstil

Omgivningen, tycker han, har mest av allt reagerat bra.  

– Jag säljer korv i Rökka-kiosken, vilket inte varit alldeles lätt med tanke att hyllorna är fulla av godis, och någon äldre kund har reagerat och frågat om jag blivit sjuk, men annars har jag mest fått pepp och positiva kommentarer. 

Pontus har numera ett fullskaligt hemmagym och tränar nästan varje dag. Det har blivit en livsstil, en hobby – ja, allt. 

– Jag kommer aldrig falla tillbaka till var jag var. Det vet jag. Det har gått för lång tid och jag vill aldrig igen behöva rulla ur sängen på morgonen, säger han.

På bilden ser du Pontus före och efter sin hälsoresa.

Hälsoträff för dig med Ömsen Hälsa

Känner du också för att göra en förändring, stor eller liten? Ömsen Hälsas hälsoträff på Medimar finns till för att hjälpa dig med de förändringar du vill göra för att må bättre och känna dig piggare.

Träffen är kostnadsfri för dig med Ömsen Hälsa.

Boka din hälsoträff genom att ringa Medimar på 018-14404.

Fler artiklar