Behöver du kontakta någon angående en skadeanmälan?
Få det gjort – så blir träningen av
Dåliga ursäkter till att inte träna och röra på sig finns det gott om, inte minst under årets mörkare månader. Men inte längre, nu går vi mot ljusare tider och vi på Ömsen Hälsa ger våra sju bästa tips på hur du väljer en mer aktiv vardag framför soffan, surfandet och snoozandet.
Du har inte tid, du är trött, du har ingen motivation, du har inte råd, du blir snabbt uttråkad, du får ont, du gillar inte träningsvärk, det är inte roligt, du är för gammal, du gillar inte när andra tittar på, du gillar inte att svettas, du har inte rätt kläder/skor/annan utrustning, det är för kallt, för varmt, det regnar/blåser/snöar, det är för mörkt, du ska bara…
Hur många av ovanstående ursäkter till att inte träna brukar du använda? Vi förstår dig, de allra flesta av oss har dem. Självklart tycker du och känner allt det där, men vet du? Det är väldigt ofta inget annat än dåliga ursäkter. Och om du verkligen rannsakar dig själv kommer du att hålla med oss.
Vad spelar det för roll om jag tränar då, kanske du tänker. Ingen tvingar dig, men faktum är att regelbunden träning är odiskutabelt det bästa du kan göra för din hälsa och ditt mående – både på direkten och i det långa livsloppet. Men Rom byggdes inte på en dag. Vilka dåliga ursäkter slår du hål på i dag?
7 tips på hur du får träningen att bli av
Genom att inleda veckan med att träna garanterar du dig själv en bra start. Annars är det absolut bästa för träningsgarantin att få det gjort direkt på morgonen. Lägg fram bekväma kläder kvällen innan och ställ klockan en timme tidigare (eller sluta snooza). Fixera tanken vid känslan efteråt för att förmå dig komma upp ur sängen. Vad och hur länge du sedan tränar är inte det viktiga – det viktiga är att etablera en tydlig, kompromisslös vana.
Självklart har du inte tid att träna. Men tänk så här – träning ger dig mer ork till allt det där du anser att du ska ha tid till. Satsa på kort och effektiv träning, HIIT (High Intensity Training) i stället för motsatsen, LIIT (Low Intensity Training). Som tabata, ett sätt att göra kroppen rejält trött på blott fyra minuter. Välj en övning, exempelvis benböj, armhävningar eller dips, kör järnet i 20 sekunder, vila tio sekunder och upprepa åtta varv. Strunta i att scrolla igenom ditt Instagram-flöde. DÄR vann du just fyra minuter till träning. Fyra minuter HAR du!
Du saknar motivation till att träna. Men motivation är inget du automatiskt har eller får – det är något du skapar och bygger upp kontinuerligt. Du behöver ta ett aktivt beslut om att röra på dig mer, precis som du behöver borsta tänderna och gå till jobbet, även när du inte vill. Att vänta på att få lust och inspiration till rörelse är en rätt ineffektiv strategi.
Din träning blir så bra som du tänker att den ska bli. Så när du känner dig osugen på att träna, kontrollera var trögheten sitter; i kroppen eller huvudet? Hjärnan är en latmask av naturen, därför är det bättre att förlita sig på fasta rutiner, beslutsamhet och disciplin, och också inse att nuet är bästa tiden att träna. Inte i morgon. Peppa dig själv med bra musik och snälla tankar. Du tränar för att du älskar dig själv och vill bli stark för att orka leva länge.
Hitta en träningsform som lirar med livet du lever. Har du svårt att ”ta dig iväg” till träningen – skippa gymmet och träna hemma. Där kan du träna framför din favoritserie med din egen kroppsvikt som motstånd. Kör tre varv med valfritt antal knäböj, utfall, upphopp, rygglyft, armhävningar och plankan – klart! Eller varför inte transportträna, någonstans på vägen mellan jobb, hämtningar och lämningar, alltså att du ser chanser till rörelse i vardagens ekorrhjul. Har du barn? Aktivera er tillsammans!
Fråga en vän eller kollega om ni ska träna tillsammans. Då kan ni pusha varandra lite extra när det är jobbigt. Inte minst ger det draghjälp de dagar som den ena inte riktigt känner sig sugen. Ni behöver inte vara på samma fysiska plats. Bestäm er för att göra exempelvis 20 armhävningar per dag och sms:a sedan ”tumme upp” när det är gjort. Sms-pepping!
Om du verkligen inte lyckas få till träningen kanske du ska ge dig själv några timmar med en personlig tränare i present. En PT kan hjälpa dig med vilken typ av rörelse som är bra för dig, lägga upp ett träningsprogram och peppa dig längs vägen. Som Ömsen Hälsa-kund ingår annars en individuell hälsoträff, vilket också kan vara en väg till att få träningen gjord (lite oftare).