Jane och Tom-Stefan Witting

Hitta nyckeln till nervsystemet

Vi stressar och jobbar mycket. Rörelserna blir stela och vi får ont. Vi måste komma tillbaka till hur naturen har tänkt att vi ska röra oss, menar Jane Witting. Jane och hennes man Tom-Stefan Witting har länge intresserat sig för människan som en holistisk varelse och letar hela tiden efter nycklar till nervsystemet och vår motorik. 

När vi är bebisar har vi det naturligt i oss, hur kroppen ska röra sig. I vårt stillasittande vuxna liv, glömmer vi bort det. 

Tom-Stefan och Jane Witting bakom hälsoföretaget Neurolize frågar sig: Hur ser människans icke viljestyrda genetiskt kodade rörelsemönster ut? Vilka reflexer styr oss som små? Hur hittar vi tillbaka till kroppens rörlighet?

Jane berättar om de många olika övningarna som de tagit fram och som hjälper de som har problem med stelhet och smärta. På deras kurser får deltagarna lära sig ganska enkla övningar, som är effektiva och tar enbart några minuter.

Övningarna löser upp blockeringar och är som en grovstädning av nervsystemet så att kroppens rörlighet kommer igång igen, säger Jane. 

Nervsystemet behöver lugnas ner

En annan kurs som Jane och Tom Stefan tagit fram riktar sig till föräldrar till barn med bland annat koncentrationssvårigheter, ADHD och läs-och skrivsvårigheter. 

Ett barn med ADHD liknar till mycket en stressad individ, säger Jane och berättar vad som händer i hjärnan när vi är stressade. Vi agerar i vår så kallade reptilhjärnan, där vi inte är så smarta och eftertänksamma. Rädslorna är aktiva, vi ser hot överallt och det enda vi tänker på är att fly eller slåss. Och ett barn kan då absolut inte tänka på skolämnen eller räkna upp floder i Afrika. Då behöver nervsystemet lugnas ner, menar hon. 

Vi behöver få tillgång till människohjärnan, där har vi tillgång till vårt logiska resonemang, konsekvenstänk, organisering och planering, språk, läs-och skrivförmåga, matte, generositet och personligheten.

Så hur gör vi det? Med närhet, beröring, långsamma vaggning, säger Jane och räknar upp olika saker vi kan göra. 

Omfamna rejält, krama om en foten, samtala och titta varandra i ögonen, se den andra, fråga på riktigt, gosa med ditt barn och försök skapa en så lugn miljö som möjligt. Det skapar bland annat produktionen av oxytocin, som är ett av kroppens måbra-ämnen. 

Fysisk aktivitet och sömn är också viktigt, enligt Jane. Även bra mat, tänk anti-inflammatorisk kost. 

Allt hör samman, säger hon och ler. 

Fler artiklar