Bebisar ligger på köksgolv

Babyboom och bebisliv på Vårdö – en vardagsskildring

De flesta är cirka ett år gamla. Någon är lite yngre. Någon lite äldre. Alla bor de på Vårdö och har dessutom Ömsen Hälsa. En grå månad bestämde vi oss därför för att besöka mammagruppen på Vårdö med elva små, söta bebisar och deras mammor för att höra hur de har det på sin ö.

Solen står lågt på himlen och den korta turen med kabelfärjan över till Vårdö är lite guppig. Ingen människa syns till på vägen från färjfästet mot kyrkan, men när vi svängt in på en grusväg och öppnar bildörren vid uppfarten till huset hörs ljudet av många glada röster – och även bebisgråt. 

Sedan 1990-talet har det inte fötts så många barn på Vårdö som nu. Totalt elva stycken bebisar och elva mammor är med i mammagruppen, som idag träffats hemma hos Elin Karlsson. 

– Det kan bli långt att vara ensam hemma med sin bebis hela dagen. Det är skönt att komma hemifrån och spy ut sig till andra mammor hur dålig natten varit, säger Johanna Åberg. De andra nickar. 

Tuffast är bristen på sömn

Varje måndag träffas de och dricker kaffe, pratar och umgås medan barnen kryper omkring på golvet. Elof, 18 månader, får tag på en färgglad leksakstraktor och ser nöjd ut. 

– Det är en stor omställning att bli förälder, säger hans mamma Ida Abrahamsson. 

– Det som varit tuffast för mig är bristen på sömn, flikar Ida Diederichs in. Och att du måste finnas till för en annan människa alla timmar på dygnet. Det är tur att vi under pandemin redan vant oss med att tillbringa mycket tid hemma. Johanna Åberg har Molly, 5 månader, men även Nestor, 2 ½ år, sedan tidigare. 

– Visst är det stor skillnad med andra barnet. Du är mycket mer avslappnad och vet vad som fungerar, men du behöver ändå stöd ibland i stunden och vi alla ger råd åt varandra. När amningen inte fungerar eller när din bebis plötsligt börja vakna upp flera gånger per natt och du förstår inte varför. 

Långt till sjukhus, nära till hjälpande händer

Ljudnivån är hög, men mammorna pratar lugnt vidare med varandra. Det gemensamma nämnaren är de varma blickarna de ger sina barn. Kärleken fullkomligt strålar ur dem. Barnen verkar även tycka om de andra mammorna och kryper eller går på staplade steg mot en öppen famn. 

Flera av mammorna kände varandra även sedan tidigare och stämningen är avslappnad och lugn. 

– Här på Vårdö är vi vana med att umgås med alla i olika åldrar och vi har en bra sammanhållning. Därför är det så fint att vi är så många som fått barn samtidigt. Dessa bebisar kommer antagligen att följa varandra hela vägen – på dagis och upp till skolan, säger Hanna Brandt. 

Det hon är mest nervös över är att hennes bebis ska svälja något, få en allergichock eller feberkramp. 

- Då kan det vara lite läskigt med att bo på en ö, säger hon. 

Som nybliven mamma är det lätt att bli orolig. När barnet får väldigt hög feber eller bara gråter och gråter och du vet inte vad som är fel. Därigen känns det tryggt att ha varandra. Att de har en sådan fin gemenskap i mammagruppen men även att hjälpande händer finns nära på Vårdö – i det lilla skärgårdssamhället som det är. 

Väljer lokalt och åländskt

Alla mammor såg till att försäkra sina barn hos Ömsen redan innan de föddes och flera av dem har redan använt sig av försäkringen Ömsen Hälsa flera gånger. 

– Det är skönt att slippa köer och det känns tryggt med service på svenska, säger Elin Karlsson. 

– Jag tycker också om att välja åländskt, tillägger Johanna Åberg och går iväg för att amma sin bebis en stund. 

Flera av de andra mammorna håller med. Kanske blir det mer naturligt att prioritera närproducerade tjänster och varor när man bor i ett litet skärgårdssamhälle? Det är även vana vid att köpa grönsaker direkt från odlingarna, ägg från den som har höns och hembakat från den som gillar att baka. 

Nu står kaffebryggaren på och fika är framdukat. Det är dags att ge mammorna lite egentid. Bara en sista fråga. Varför har så många fått barn på Vårdö nu? 

Vi får bara några leenden och axelryckningar till svar. 

-Vi vet inte, men roligt är det. 

Nåväl, de får behålla hemligheten bakom boomen. Vi är glada i alla fall. Det var mysigt att få en inblick i babylivet på en åländsk skärgårdsö. 

Bebis med mamma

4 bra saker med Ömsen Hälsa för ofödda och barn

  • Ingen självrisk
  • Snabb och kostnadsfri hjälp av vårdcoacherna på Medimar
  • Kan tecknas redan som ofödd, gäller till 100 år
  • Ger ett brett skydd, exempelvis ingår KBT

Fler artiklar