Två cyklister på grusväg

Upptäck ditt Åland: Aktiviteter för alla smaker

På vårt vackra Åland, med över 6 700 öar, finns en mångfald av natursköna miljöer som uppmuntrar till fysisk aktivitet. Den åländska naturen erbjuder en mängd möjligheter för att hålla sig aktiv, samtidigt som du kan njuta av vad vår vackra ö har att erbjuda.

Att vara aktiv är nyckeln till ett längre, lyckligare och hälsosammare liv och fysisk aktivitet främjar både kropp och knopp. Regelbunden träning är inte bara fördelaktig för att bygga muskler och förbättra konditionen; den spelar också en avgörande roll för hjärtats hälsa.

Genom att stärka hjärtat och förbättra blodcirkulationen bidrar träning till att minska risken för en rad olika sjukdomar. Dessutom frigörs endorfiner under fysisk aktivitet, vilket leder till ökad glädje och minskad stress. Regelbunden motion har även en positiv inverkan på sömnkvaliteten och kan ge en märkbar ökning av energinivåerna i vardagen.

 

Här är fem tips på aktiviteter som passar perfekt i Ålands natur

Vandra i natursköna områden

För den som föredrar att utforska till fots har vår ö flera fantastiska vandringsleder och stigar att erbjuda. Utspritt över fasta Åland finns tre längre vandringsleder som är 10 till 80 kilometer långa: Lemlandsleden, Sadelinleden och S:t Olofs sjöled.

De kortare vandringsstigarna är från en till 13 kilometer långa och skiftar i svårighetsgrad från lätta till medelsvåra. På din vandring kan du uppleva vyer av havsutsikt, kulturbebyggelser eller grönskande skogssnår. Vandringsplatserna är många och det finns alltid något nytt att upptäcka.

Cykelparadiset Åland

Likt flera val av vandringsleder och stigar finns många cykelvänliga vägar att erbjuda. De röda granitvägarna sträcker sig över hela fasta Åland och med de smidiga skärgårdsfärjorna kan du lätt ta dig ut till den åländska skärgården.

Avstånden är lagom långa och stora delar erbjuder cykelvägar för ökad trafiksäkerhet. Under din cykeltur är du garanterad fantastiska utsikter och en rogivande upplevelse.

Upptäck utomhus aktiviteter

Det finns många spännande alternativ för att aktivera sig utomhus. Här finns något för alla, med anläggningar och utrustning av hög kvalitet som väntar på att utforskas.  

På Wiklöf Holding Arena (WHA) och Vikingahallen finns konstgräsplaner, perfekt för fotbollsfantasten. WHA erbjuder även en löparbana för de friidrottsintresserade. För den som älskar racketsporter finns utomhusalternativ för både tennis och paddel. Åland erbjuder också flera alternativ där du kan spela beachvolleyboll och basket.

Vår ö är det perfekta stället för golfentusiaster. Nära slottet Kastelholm ligger Ålands Golfklubb, som erbjuder två 18-hålsbanor. Slottsbanan ger dig en trevlig promenad längst havsviken medan den varierande Kungsbanan tar dig genom de åländska skogarna. Nybörjare kan testa korthålsbanan Prinsessan, som gränsar till Kungsbanan. På andra sidan fasta Åland hittar du Eckerö Golf som erbjuder en 18-hålsbana anpassad för alla nivåer. Banan har vyer av åländskt odlingslandskap och skog.

Ridning är ett fantastiskt sätt för att utforska skogar, ängar och kustlinjer. Flera ridklubbar erbjuder lektioner och träningspass för alla nivåer och åldrar. I Mariehamn hittar du ridklubben Sleipner, i Hammarland finns Stall Aftonsol och i Eckerö ligger stall Rosenqvist. Alla erbjuder lugna ridturer genom vackra landskap.

Utforska Ålands vattendrag

De lugna vattendragen med skyddade vikar är perfekta för att paddla kanot eller kajak. Det ger möjlighet för att komma nära naturen och njuta av kustlinjen från ett annat perspektiv.

Båtliv är en central del av åländsk kultur och många ålänningar spenderar mycket tid i den natursköna skärgården med tusen öar och skär. Ute på sjön finns goda fiskemöjligheter. Vi har rika fiskevatten som erbjuder möjligheter för både sport- och hobbyfiskare.

Simningens glädje

Träningssimning är ett perfekt sätt för att kombinera effektiv träning och njuta av naturen. De åländska vikarna är en optimal miljö för simning eftersom de är skyddade från hårda vindar och starka strömmar.

När du simmar i öppet vatten finns det flera säkerhetsrisker att tänka på. Det är viktigt att du är synlig för båtar och andra transportmedel, detta kan du säkerställa genom att använda dig av en stark färjad flytboj eller sim mössa. Om du hör en båt närma sig se till att du markerar var du befinner dig. En våtdräkt säkerställer att du hålls varm trots att du befinner dig i kallare vatten.

Ha god kännedom om de vatten du simmar i och korsa inga farleder. Slutligen simma inte ensam, träna alltid tillsammans med en sim partner eller se till att någon på land vet vart du befinner dig.

Ta steget ut i Ålands vackra natur och upplev allt som dess öar har att erbjuda. Oavsett om det är på land eller till havs är ön en perfekt plats för att utforska och aktivera sig utomhus. Ge dig själv möjligheten att upptäcka nya platser, njuta av frisk luft och få en boost för både kropp och själ.

Vi önskar er en fin sommar!

Fler artiklar