Kvinna står med höstlöv i en bukett

6 sätt att balansera ditt immunförsvar

Gurkmeja, intravenöst C-vitamin och silvervatten är bara några av alla ”mirakelmedel” som vissa kända hälsoprofiler gärna slår ett slag för i virus- och förkylningstider. Men faktum är att du inte kan ”boosta” ditt immunförsvar med annat än sunda livsstilsval.

Det bästa försvaret mot bakterier, virus och andra främmande ämnen finns redan inbyggt i din kropp. Den yttre försvararen utgörs av bland annat hud och slemhinnor med tillhörande tårar, saliv, magsaft, näs- och flimmerhår.

Inuti kroppen håller det inre immunförsvaret hus. Det tar hand om inkräktare som på olika sätt har lyckats ta sig igenom den yttre barriären, men det gör också så mycket mer. Hit hör de vita blodkropparna som kan angripa främmande ämnen, äter upp skadad vävnad och tar kontakt med andra delar av immunförsvaret om ytterligare resurser behöver sättas in.

Oftast bra med ett aktivt försvar

Immunförsvaret är ständigt aktivt, och ska så vara till en viss nivå. Det lagar skador och tar hand om sådant som kroppen inte behöver, så kallade restprodukter.

I vissa fall fungerar dock inte detta som det ska, och kroppen börjar angripa sina egna celler och vävnader. Det ger upphov till autoimmuna sjukdomar, exempelvis ledgångsreumatism, typ 1-diabetes och vissa sköldkörtelsjukdomar. Utöver detta finns det sjukdomar och besvär som kan leda till ett försämrat immunförsvar, som astma, KOL och allergier.

Tänk balans i stället för boost

I egentlig mening kan du inte boosta immunförsvaret. Det är ett väldigt komplicerat system och låter sig inte påverkas av en gurkmejashot, överdrivna mängder C-vitamintillskott eller rent av livsfarligt kolloidalt silver (som fått ett uppsving i samband med covid-19-pandemin).

Det du i stället kan göra är att jobba på din allmänhälsa, för ett hälsosamt immunsystem bygger på balans, vilken i sin tur påverkas av det gamla vanliga – tillräckligt med sömn, en allsidig kost, regelbunden fysisk aktivitet, låg stressnivå och tid för återhämtning.

Tvätta händerna (ordentligt!)

6 tips som hjälper immunförsvaret att göra sitt jobb

Tvätta händerna (ordentligt!)

Ja, du har hört den förut, men det tål att upprepas. Att tvätta händerna är det bästa du kan göra för både minska risken att bli sjuk och sprida smitta vidare till andra. Det låter enkelt, men det är lite av en konst att tvätta riktigt noga (här är en tydlig guide). Skölj händerna med varmt vatten, ta tvål och arbeta upp ett rejält lödder. Se till att komma åt överallt; tummar, ovansidan av handen, mellan fingrarna, ut i fingerspetsarna och under naglarna. Håll på cirka 30 sekunder. Torka torrt. Tvätta händerna (minst) före och efter mathantering, måltider och toalettbesök. Kombinera med att pilla så lite som möjligt i öron, näsa, mun och andra kroppsöppningar.

Sov och låt försvaret jobba

Sömn är rena mirakelmedlet för att stärka immunförsvaret. Medan du sover aktiveras kroppens immunsystem, viktiga hormoner bildas och produktionen av stresshormoner minskar. Vissa ämnen fungerar som en sköld mot virus och bakterier. Dessa hjälper dig också att sova extra mycket om du blir sjuk, för att du ska bli frisk snabbare. Studier visar att vuxna människor som sover mindre än sju timmar per natt löper tre gånger så stor risk att bli förkylda än de som lyckas få minst åtta timmars effektiv sömn per natt.

Maten är sällan ett problem

Ren brist på saker i kosten som vi måste få i oss är inte särskilt vanligt bland gemene man. Det finns därför ingen anledning att äta extra vitaminer och mineraler i form av kosttillskott, snarare kan ett överdrivet intag av exempelvis antioxidanter bidra till obalans. Satsa i stället på en varierad kost med mycket frukt, grönsaker och också fiberrika livsmedel. Låga nivåer av D-vitamin är dock kopplade till ökad risk för luftvägsinfektioner med längre varaktighet, så vet du med dig att din hud får begränsat med solljus kan ett D-vitamintillskott vara bra.

Träna med tid för återhämtning

Regelbunden träning kan tillskrivas otaligt många positiva fördelar. Så också i syfte att hålla oss mer friska än de som fysiskt inaktiva. Men det är under förutsättning att det inte blir för mycket av det goda. Långvarig högintensiv träning kan tvärtom leda till ett kroniskt nedsatt immunförsvar. Plötsliga ökningar av träningsvolym ger ofta en tillfällig nedsättning, vilket ökar mottagligheten för infektioner. Klassiskt i ”nystartstider”, då många går ut för hårt, med resultatet att de blir sjuka efter ett par veckor. Träna gärna, men trappa upp gradvis och ge immunförsvaret en chans att anpassa sig – och se till att återhämta dig mellan passen.

Skilj på kort- och långvarig stress

Vid akut och kortvarig oro/stress utsöndras noradrenalin som tillfälligt aktiverar de vita blodkropparna och ökar de så kallade mördarcellernas funktion. På så vis stimuleras ditt immunsystem på ett positivt sätt. Men om oron/stressen blir långvarig och kronisk sker det motsatta och din kropp blir sämre på att både stå emot och bekämpa infektioner. Försök därför att stressa lagom, men som sagt, tillfälliga stunder av oro/stress kan du ta med ro.

Ta chansen och fimpa för gott

Att rökning är skadligt för hälsan kommer nog inte som en överraskning. Det som blivit mer studerat på senare år är hur rökning hänger ihop med vårt immunsystem. Sedan tidigare vet forskarna att rökning skadar slemhinnor och förstör flimmerhår så att bakterier lättare kan nå lungorna. Nyare studier visar att aktiva rökare har fler så kallade regulatoriska T-celler, som hämmar det adaptiva immunsvaret, vilket kan leda till ett sämre infektionsskydd.

Få hjälp att hitta balansen

Att förbättra sin allmänhälsa är inget du gör över en natt. Det är ett långsiktigt arbete som börjar med ett första steg.

Tveka inte att ta hjälp längs vägen! Ömsen Hälsa är försäkringen som vill bidra till fler friska dagar.

Du får tillgång till en hälsocoach, vårdcoacher och ett helt team av andra specialister. Det tål att upprepas, precis som rådet att tvätta händerna.

Fler artiklar

Du vet väl om att vi har en app!

Du som kund kan ladda ner den här.