6 vardagsknep för ett gladare liv | Ömsen Hälsa

6 vardagsknep för ett gladare liv

Vill du bli mer lycklig? Fokusera hellre på hur du kan bli gladare! Lycka är ett högst flyktigt och faktiskt till stor del genetiskt betingat tillstånd, till skillnad från glädje som du kan bestämma dig för att känna mer av. Vi bjuder på fem glada tips att tillämpa i din vardag.

Känner du dig lycklig? Det kan vara en nedärvd förmåga. Enligt lyckoforskarna är 50 procent av vår förmåga till lycka genetisk, medan 10 procent beror på omständigheter och slump. Den goda nyheten är att resterande 40 procent kan du påverka genom dina tankar och handlingar. Men lycka är ett tillstånd som inte varar särskilt länge när det väl behagar att infinna sig. Därför har du mer att vinna på att träna dig i att vara glad. Forskning visar att glada människor är mer friska, kreativa och produktiva än pessimister.

Tvärtom vad många tror behöver du inte vinna på lotto, byta jobb eller partner för att bli ett gladare du – det är de små sakerna i vardagen som gör stor skillnad. Så sitt inte och vänta på att livet ska vara perfekt för att du ska börja må bra, välj att bli gladare redan idag!

En väg mot ökad glädje i livet är att lyssna inåt och i möjligaste mån bara göra det du verkligen vill. Den svenska professorn Micael Dahlen kallar det att ”avmåstefiera” – att ägna dig mer åt det du vill göra, och mindre åt det du tror att du måste göra. Byt ut måsten mot saker som gör dig glad, som en kaffe med en vän, ett träningspass eller att klä upp dig en vanlig tisdag. Visst, många sysslor är svåra att avmåstefiera, men försök åtminstone.

 Våra försäkringar

6 knep för en gladare vardag

Styr dina tankar

Du kan inte alltid styra hur livet blir, men du kan styra dina tankar och var du lägger ditt fokus. Träna på att stoppa negativa tankar i stället för att stanna i dem. Din inställning till dig själv och omgivningen påverkar ditt humör och hur du mår – den goda nyheten är att du kan förändra den. Det handlar inte om hur du har det, utan hur du tar det, helt enkelt. Givetvis ska du tillåta dig själv att vara ledsen och acceptera negativitet, i en förlängning kan också det göra dig gladare då du dels lär dig hantera svårighet, dels är ärlig mot dig själv.

Häng med rätt människor

Forskning visar att positivt sinnade människor ägnar mycket tid åt familj och vänner. Men skippa sms och sociala medier och träffas på riktigt (och lägg undan mobilerna!). Inget får oss att må så bra som interaktion och samtal med andra. Bara att säga hej till personen som sitter i kassan i mataffären eller heja på busschauffören gör skillnad för hur du mår.

Skratta (mer) varje dag

Att ett gott skratt förlänger livet stämmer faktiskt. Ett skratt sänker stresshormonerna, stärker immunförsvaret samt ökar kroppens produktion av må-bra-hormonet serotonin. Umgås med personer som får dig att skratta, titta på roliga youtube-klipp eller humorserier. Kanske kan du testa skrattyoga (eller titta på klipp på andra som skrattyogar – garanterat skrattframkallande!)?

Var generös mot andra

Slösa med komplimanger och var generös mot dina medmänniskor – och du kommer själv att må bättre. En studie där människor fick 200 kronor att spendera antingen på sig själva eller på någon annan, visade att de som varit generösa var gladast. Att göra något gott för andra ger nämligen en glädjekick – även om det är något så litet som att berömma en kollega för hens fina frisyr eller hålla upp dörren för någon.

Var utomhus och rör på dig

Inget är en sådan snabb och effektiv humörhöjare som ett träningspass. Idag skriver läkare ut promenader på recept, då de har visat sig ha samma effekt som antidepressiva läkemedel. Träning frigör nämligen endorfiner, dopamin och serotonin som gör att vi mår bra. Tränar du i naturen aktiveras dessutom det parasympatiska nervsystemet. Det är kroppens lugn- och ro-system, som ser till att du mår extra bra! Bara att vistas i skogen ger effekt, så det är inte för inte som det har blivit trendigt att ”skogsbada”.

Lura dig till att bli lycklig

Vi kunde inte låta bli att slänga in ett litet lyckotips ändå. För när inget annat glädjeknep hjälper – fake it ’til you make it! Enligt lyckoforskaren Filip Fors är snabbaste vägen till lycka att tänka på något du lyckades bra med under gårdagen. När du fokuserar på den positiva känslan får du genast en lyckoökning med 15 procent. Hjärnan kan nämligen inte skilja på fantasi och verklighet – och hjärnan luras därmed att bli lycklig. Forskning vid University of Cardiff i Wales visar att du bara genom att fejka ett leende kan lura kroppen att tro att du är glad, och därmed börja producera lyckohormonet serotonin.

Fler artiklar

Du vet väl om att vi har en app!

Du som kund kan ladda ner den här.